Äntligen rent i väst!

folka

Nu kommer det bottentvättar på västkusten. I Stenungsund och på Smögen har nu kommunerna sökt LOVA-bidrag för för bottentvättar och företaget Boatwasher går nu ut och erbjuder båtklubbarna i närheten att köpa rabbatterade årskort istället för att måla med bottenfärg.

Så till årets Tjörn Runt kan det bli lång kö till de gula borstarna inne i hamnen i Stenungsund. Och på Koön vid Marstrand jobbar företaget Rent Under på att sätta upp en borsttvätt.

 - Vi har haft ett samarbete med marinor och båtklubbar i kommunen i flera år, säger miljöinpektör Per-Olof Samuelsson till GP. Vårt budskap är att man inte ska bottenmåla i år utan testa att tvätta istället.

På ostkusten har det ju funnits borsttvättar i några år och fler och fler har slutat måla med kopparhaltig giftbottenfärg. Själv testade jag förra året silikonfärg, vilket fungerade ganska bra. Men eftersom jag seglade på västkusten fick jag skrapa själv, med en Scrubbis-skrapa. Det fungerade bra, även om jag gjorde det lite för sällan. På västkusten behövs det var 3:e vecka, medan man kan vänta tills sjötulpanlarmen går 2-3 ggr varje sommar på ostkusten.

Med båtklubbsrabbatten kostar årskortet under tvåtusen, vilket är i samma storleksordning som två lager giftfärg.

Regeln är att man inte får borsta om man har målat båten med giftfärg samma år, vilket de kollar genom att fråga båtägaren. Har man däremot bara sjösatt med den gamla färgen kvar är det oftast ok (bestäms lokalt av kommunen exakt vad som gäller). Under tvätten finns ett kar som samlar ihop färgrester som eventuell borstas av.

Det riktigt skadliga för växtlivet i havet är de numera förbjudna tennfärgerna, som fortfrarande läcker ut i vikarna, enligt forskarrapporter. Källan är sannolikt gammal färg som sitter kvar under de nyare lagren.

Stenungsund kommun planerar därför att även satsa på en anläggning för att blästra bort gammal giftfärg och lägga på ren epoxy istället.


Sittbrunnens bokhandel är öppen

Från tio år med Vindfält

Från tio år med Vindfält

Fritidsskepparen

Fritidsskepparen

Sven Barthel på Sillö

Sven Barthel på Sillö

Den sista idioten är inte född än

Den sista idioten är inte född än

Åland, de 50 bästa hamnarna

Åland, de 50 bästa hamnarna

Segling från hela världen

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line