långsegling

Hurrivane

Kommentarer

SAVE 20211130 160526

En ny svensk uppfinning, eller kanske snarare en återuppfinning håller på att se världens ljus i Las Palmas på Gran Canaria. Det är vindrodret Hurrivane, byggt för att klara orkaner.

- Jag tog hem en offert på vindrodret Hydrovane och blev störtförbannad, berättar ensamseglaren och ingenjören Håkan Sagerkrans. Det skulle kosta 80 000 kronor med alla tillbehör.

Läs mer: Hurrivane

Ankring på svaj

Kommentarer

bortom horisonten ankring

Här hemma i Sverige lägger vi ofta till mot en klippa, med ankaret i aktern. Men i resten av världen ankrar man på svaj, om man inte vill ligga i en marina. Magnus Lindén har seglat där ute och i Boken Bortom Horisonten, delar han med sig av sina långseglingserfarenheter. Som ett smakprov publicerar Sittbrunnen hans ankringstips.

Läs mer: Ankring på svaj

Späckhuggarna tog Henriks roder.

Kommentarer

bogsering

- 5NM från Tanger, ca en timma med motor, så hör jag hur min rattautopilot bara skriker som om den blev tvingad åt fel håll. Jag kastar mig upp för att lossa spärren på den och börja styra för hand. Hinner tänka det måste ha varit ett fisknät, gör några rörelser med ratten för att känna om det var något runt rodret. Då hugger det tag i hårt i ratten så jag nästan tappar greppet, då ser jag fenan och hinner tänka fan det är inte sant, stänger av motorn och rusar ner för att stänga av all ström.

Det berättar Henrik Ericsson (47) som just mötte späckhuggarna i Gibraltar sund. De förstörde rodret och anföll S-drevet. Nu vet han inte om han ska kunna ta sig till Kanarieöarna med sin Boström 31, SV Cordelia. Försäkringsbolaget vill inte vara med i Afrika.

Läs mer: Späckhuggarna tog Henriks roder.

Hem från paradiset

Kommentarer

 padda

För er som redan är i Västindien och tänker segla hem i vår, har vi eskadern Original Viking Rally, Return home from Paradise, som lämnar Sint Maarten (EU) vid fördelaktiga väder prognoser vid 15 april eller senare! Vägen går över Horta, Azorerna och sedan vidare mot Europa/Sverige/Medelhavet.

Det är främst ett socialt evenemang som jag, Niklas Krantz, båtjournalist och nybliven jordenruntseglare är eskadervärd för! Det kommer också bli tracking, varningar för extremväder (både stiltje och kuling) och stöttning av en grupp med olika färdigheter och kunskaper.

Redan 1 april börjar uppsamlingseskader på Carriacou (Grenada) för de som befinner sig där, sedan rör man sig norrut och det går fint att ansluta!

Anmäl dig här.Hem från paradiset

Full vift på Astrid!

Kommentarer

De har redan tagit sig över Atlanten i sin vega Astrid. Men det räcker inte för de här åkersbergagrabbarna; de ska hela vägen runt. Stormar på Medelhavet och några gungiga veckor på Atlanten avskräcker inte dem. Nu har de båten full med kompisar för att göra Västindien innan det bär av vidare över haven på andra sidan.

Följ deras fortsatta äventyr i Facebookgruppen Astrid på vift.

KommenteraFull vift på Astrid!

Atlantkrossare på G!

Kommentarer

Över 200 båtar ger sig snart ut på Atlanten i 2017 års Atlantic Rally for Cruisers, ARC:en. De startar från Las Palmas, där jag träffade några v dem på bryggorna. Sveriges meste havskappseglare Micke Ryking tänker vinna, men de flesta seglar för att njuta av överfarten.

Och sen finns det ju några som helt avstår från spektaklet....

Läs mer: Atlantkrossare på G!

Sittbrunnenfilmer

Vi använder cookies.
Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.