Hempels rekommenderar Silic One till långsamtgående båtar, trots uppenbara brister i färgens förmåga att hålla botten ren.

I sin broschyr påstår Hempels, att Silic One kan användas på alla båttyper och i alla farvatten, samt att rengöringen är effektivast vid högre hastighet, men tillägger att den fungerar även vid låg hastighet om man seglar konstant. Bilder på stora segelbåtar på land målade med Silic One visas upp. Detta är enligt min uppfattning fullständigt vilseledande påståenden, som saknar stöd i verkligheten. Det står ingenting om att man måste ta upp båten flera gånger under säsongen för att hålla beväxtningen borta. Havstulpaner, svamp m.m. Skrapning krävs för att få bort dom om båten legat i mer än några veckor. Se foto ovan. Detta orsakar inte bara besvär utan även inte obetydliga kosdtnader och inte minst den negativa upplevelsen av trög fart i vattnet. Jag måste utfärda en kraftig varning för att använda Silic One, särskilt på västkusten om man inte är beredd att göra ren botten ofta under säsongen. Andra båtägare har verifierat att dom aldrig varit med om liknande enorma beväxtning på någon annan bottenfärg.

Jag har kappseglat sen jag var mycket ung från stjärnbåt upp till 45 fotare och jolle däremellan samt var nära 25 år i båtbranchen.

Stig Petersson

- Beväxning kan man få men det är lätt att avlägsna, förklarar Mattias Borg på Hempel. Till exempel med en Scrubbis. Läser man produktbeskrivningen framgår det att det kan behövas rengöring.

- En långsam båt är inte självrengörande. Har man en segelbåt och inte vill hålla på att göra rent så är inte silikonfärg optimalt, sägerr Mattias på telefon från Strömstad.

Niklas Krantz   

Sittbrunnens bokhandel är öppen

Genvägsboken

Genvägsboken

Fritidsskepparens Utsjöskeppare

Fritidsskepparens Utsjöskeppare

Allt väl ombord

Allt väl ombord

Radarbok med AIS

Radarbok med AIS

Ankarliv

Ankarliv

Segling från hela världen

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line