Zinkförbud till hösten

Till hösten räknar Kemikalieinspektionen med att förbjuda de giftiga bottenfärgerna med zink, som hittills har varit tillåtna att sälja utan att de behöver tillstånd, uppger Tidningarnas telegrambyrå

– Jag tror att väldigt många båtägare kommer att reagera negativt på det här. Många lever med känslan att ju giftigare, desto effektivare, säger Jan Buckhöj, vd på Ekomarine som säljer miljövänligare färger.

Sedan kopparn för ett antal år sedan inte längre godkändes på östkusten har zink dominerat. Men även zink bedöms av Kemikalieinspektionen som för giftigt för den känsliga Östersjön, och de har i flera år försökt genomdriva det här förbudet. Se artikeln om Båtbottenbluffen. Därför har myndigheten nu, utan att kommunicera det till båtägarna, beslutat om att förbjuda zink i båtbottenfärgerna. Färgföretagen fick däremot beskedet för några veckor sedan.

– Vi skickar ett förbudsföreläggande till hösten, säger Karin Rumar på Kemikalieinspektionen till TT.

– Vi kommer att överklaga förbudet för att, i linje med syftet med Kemikalieinspektionens förbudsprocess, åtminstone få tid till att ersätta alla berörda produkter innan förbudet eventuellt blir definitivt, säger Andreas Trygg Bigner, vd på Lefant AB

Så än är det för tidigt att veta om det blir zinkförbud till nästa vår eller inte.


Sittbrunnens bokhandel är öppen

Från tio år med Vindfält

Från tio år med Vindfält

Radarbok med AIS

Radarbok med AIS

Katastrofkurs: Estonias väg mot undergång

Katastrofkurs: Estonias väg mot undergång

Kokkonst i kabyssen

Kokkonst i kabyssen

Ankarliv

Ankarliv

Segling från hela världen

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line