farvatten och hamnar

Vad händer med de digitala sjökorten?

Kommentarer

Jag har navigerat med GPS från 1999 och med digitala sjökort något år senare. Till en början med en laptop med Windows men senare med en Android-surfplatta. Hela tiden har jag använt sjökort från både Sjöfartsverket och Hydrographica (Lasse Granath) i det så kallade BSB-formatet. Jag har använt navigationsprogrammet Ozi Explorer respektive Ozi för Android och alltid känt mig trygg med denna kombination. Andra har använt Fugawi med lika stor behållning. Nu tycks den tiden vara förbi.

Hydrographicas sjökort är inte längre tillgängliga som BSB-filer och Solteknik kan inte längre sälja uppdaterade kort från Sjöfartsverket i BSB-format. Hur är detta möjligt? Hydrographica har ju i år presenterat flera helt nya sjökort för exempelvis Stockholms mellanskärgård. Men dessa finns ännu bara på papper! 

Läs mer: Vad händer med de digitala sjökorten?

Sömlös i Trosa

Kommentarer

Sömlös i Trosa

Årets nyhet från Hydrographica är detaljerade sjökort utmed hela Sörmland, från Trosa och neråt. Dessutom finns det nya kortet som ett sömlöst elektroniskt sjökort från Solteknik.

Läs mer: Sömlös i Trosa

Docksurfa i sommar

Kommentarer

Hyr ut båten i hamnen

Docksurf är en ny tjänst som erbjuder gäster och semesterfirare, som söker tillfälliga boenden, nya möjligheter till fantastiska upplevelser i våra insjöar, kanaler och skärgårdar.

Redan nu kan du strunta i hotell och boka övernattning i en båt istället.

Ofta kan det vara svårt att hitta hotell eller vandrarhem under större evenemang och populära semestertider, framför allt i större städer. Samtidigt finns det massor med tomma fritidsbåtar i attraktiva lägen som kan erbjuda en unik och bekväm övernattning. Och man behöver inte ha sjövana, vara seglare eller ha förarbevis. Båtarna ska inte lämna bryggan. De är bara till för övernattning.

Bakom tjänsten Docksurf står företaget Dockspot som är den ledande aktören i norra Europa när det gäller förbokning i gästhamnar och marinor. Cirka 80 hamnar i sju länder använder bokningstjänsten dockspot.com.

Via en toppmodern marknadsplats erbjuds nu båtägare att på ett enkelt sätt tjäna en slant på sitt båtägande. Samtidigt erbjuds turister och tillfälliga besökare, som normalt väljer andra boendeformer, upplevelsen att bo i båt. Redan nu kan man boka sina nätter eller lägga upp sin båt som bokningsbar på www.docksurf.com.

I en stor enkät bland båtägare 2016 svarade cirka 40 procent att de kunde tänka sig att hyra ut sin båt när den ligger still i hamnen. 62 procent av dessa kunde också tänka sig att flytta båten till en mer attraktiv hamn för att lättare få den uthyrd. Fördelningen mellan motor- och segelbåt var lika. 46 procent av båtarna ligger på ostkusten och 40 procent på västkusten. Snittbåten i undersökningen var 10,55 m lång och båtägarna skulle i snitt vilja ha 1000 kr per dygn. I en båt med fyra kojplatser blir det 250 kr per person och övernattning.

Vrakjakten börjar nu

Kommentarer

Sanering för fem miljoner

Undersökning av vraket Villon

 Nu påbörjas arbetet med att miljösanera de miljöfarliga vrak som ligger längs Sveriges kuster och först ut är fiskefartyget Thetis. Thehtis är ett av tio vrak som identifierats som ett potentiellt miljöhot eftersom de riskerar att läcka miljöfarliga ämnen som kan skada människor, djur och växter.

Det finns runt 17 000 vrak längs Sveriges kuster. Av dem har Sjöfartsverket klassat 300 som miljöfarliga och ett trettiotal av dem bedöms utgöra ett potentiellt miljöhot. Nu har Havs- och vattenmyndigheten fått fem miljoner kronor för att inleda saneringsarbetet med ett av de mest hotande vraken, Thetris. Fiskefartyget Thetis som sjönk 1985 ligger på 30 meters djup och nära land utanför Kungshamn.

Läs mer: Vrakjakten börjar nu

Norge uppifrån

Kommentarer

Häftigaste drönaren från Norge!

https://youtu.be/fq-ywVIg2A8

Hur hålet i Torghatten ser ut kan man se på den här prisbelönta drönarfilmen från Norge. Det är tidskriften Illustrerad Vetenskap som utsett den här filmen 17-årige MATHIAS HAUGHOM spelat in till Årets drönarvideo.

Nu längtar jag ännu mer till Norge, men de där klipputsprången kommer jag inte att gå ut på....

Rädda hotellet på Marstrand

Kommentarer

Mord på turisthotellet

Turisthotellet i Marstrand, en i landet helt unik anläggning från badortsepoken i slutet av 1800-talet, är nu efter decennier av förfall tänkt att rivas. Förfaringssättet påminner om rivningsvågen på 60-talet, när man avsiktligt lät husen förfalla för att motivera rivningar med argument om byggnadernas dåliga skick. En metod som åter tycks bli alltmer vanlig, skriver Svenska byggnadsvårdsföreningen.

Läs mer: Rädda hotellet på Marstrand

Sittbrunnenfilmer

Vi använder cookies.
Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.