Warning: Undefined variable $fullImagePath in /data/d/9/d9f5e442-0da4-4bd5-8585-e272bafe4841/sittbrunnen.se/public_html/plugins/opengraph/content/content.php on line 331
Segling och båtliv. - Tulpanvarning

Tulpanvarning

Havstulpanerna anfaller

Nu kommer rapporter om havstulpaner som håller på att föröka sig. Det betyder att det är dags för alla miljömedvetna båtägare som inte målat båten med giftfärg att tvätta båtbotten för första gången i sommar

  • I Blekinge har havstulpanerna börjat komma men det varierar fortfarande i länet.
  • Runt Västervik och Loftahammar har havstulpanerna kommit i stora mängder.
  • Från Södermanlands län har det rapporterats in havstulpaner från Oxelösundsområdet.
  • I Stockholms län har havstulpanerna framförallt kommit till Södertörn samt områden kring Saltsjöbaden, Utö och Nåttarö.
  • Från länen norr om Stockholm samt från Skåne- Öland- och Gotlands län har det ännu inte rapporterats in någon settling från våra havstulpanobservatörer.

Anmälan till projektet:

Havstulpanprojektet har cirka 140 observatörer mellan Umeå och Limhamn. När vi har fått in ett antal rapporter om påväxt inom ett län går vi ut med en havstulpanvarning. Enstaka observationer av ett fåtal havstulpaner räcker inte för att vi ska gå ut med varningen men vi informerar ändå om dessa observationer här på hemsidan.

Det förekommer alltid skillnader i samma län eller område, både när det gäller tidpunkten för fastsättning och mängden havstulpaner. Därför rekommenderar vi båtägare att själva hålla koll på sin båtbotten. Har du möjlighet att känna med handen om det finns påväxt så är det den säkraste metoden att avgöra när havstulpanerna satt sig fast i just ditt område. Det finns flera organismer som växer på båtbottnar men havstulpanerna är de enda som känns som vassa och spetsiga knottror.

Eftersom även annan påväxt påverkar båtens framfart i vattnet så rekommenderar vi båtägare, fr.a. motorbåtsägare, att rengöra sin båt mer än en gång per säsong. Detta för att undvika ökade utsläpp av miljöfarliga ämnen från den ökade bränsleförbränning som sker vid påväxt på båtbotten.

 

 


Senaste inläggen

Succe', trots allt!
21.03.2023, 16:26 by niklas

Bokpremiär i Göteborg och Nacka
21.03.2023, 12:49 by niklas

Starlink och facebook sjöräddare
16.03.2023, 10:04 by niklas

Eniro blir Skippo
13.03.2023, 18:11 by niklas

Spåra och fjärrstyr
13.03.2023, 14:03 by niklas

Logga in till kommentarer och forum

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line