Borsten istället för gifter

{jumi [jumi/battvatt.html]}

2010 är andra året i följd som Sambal, en Linjett 30, inte får någon bottenfärg. I stället tvättar jag båten vid Käppala på Lidingö.

Förra året kostade det 350 kr, i år är priset höjt till 450 kr (över 7 m längd). Å andra sidan kan man nu köpa ett rabatthäfte som ger 3 tvättar för 900 kr och som inte behöver förbrukas samma säsong.

Min båtklubb i Nacka har förbjudit mig att använda den hårda, kopparbaserade västkust-typen av VC17. Med den målade jag endast ett lager utan slipning och till det räckte en burk på 0,7 kg och då blev det ändå färg över. Förklaringen är att jag hällde färgen på en planstrykare genom ett hål i locket på burken. Ingen avdunstning och extremt tunna lager.

Alternativet till båttvätten var att måla om botten med (minst) tre lager färg (grundfärg samt giftfärg). Det skulle gå åt ca 5 kg färg och kosta mig över 2 000 kr! I det läget bestämde jag mig för att prova att bara tvätta botten i stället.

2009 tvättade jag första gången den 30 juli. Därefter en andra gång den 15 september. Jag hade tänkt tvätta en tredje gång men det blev aldrig av. Vid upptagningen fanns nästan inga snäckor men relativt mycket beväxning på olika delar av skrovet. Märkligt nog var det olika ställen på olika sidor, t ex i stäven på BB-sidan och i aktern på SB-sidan. Jag vet fortfarande inte varför.

Borstarna kommer inte åt att ta något i partiet mellan kölens akterkant och rodret, dvs inte heller propellern. Inte heller akter om rodret. Där är å andra sidan ganska lätt att komma åt om man simmar omkring med en rivborste. Jag har planer på att köpa en våtdräkt som i kombination med snorkel, cyklop och simfötter kan fixa det som tvätten inte klarar.

Man kan beställa en gratis SMS-varning när det är dags att tvätta. Beställ på hemsidan för Håll Sverige Rent. I år gick varningen ut den 2 augusti för "Stockholms norra skärgård". Om botten då blir ren från den begynnande beväxningen så dröjer det ett bra tag tills den kommer igång igen.

Tvätten i Käppala klarar ett djupgående på 1,70 och 3 meters bredd. De säger att de har tvättat en Omega 42 utan problem. I Kolström är djupet begränsat till 1,55 eller möjligen 1,60. Dock inte 1,65 som är Sambals djupgående, tyvärr. Nynäshamn skulle få en ny modern tvätt till denna säsong. Den fanns dock inte på plats i början av juli och den befintliga klarade bara 1,5 djup och 2,5 bredd.

Här finns information om tvättar i Sverige.


Anders Egerö


Se också de här artiklarna:

Sittbrunnens bokhandel är öppen

Fritidsskepparen

Fritidsskepparen

Katastrofkurs: Estonias väg mot undergång

Katastrofkurs: Estonias väg mot undergång

Radarbok med AIS

Radarbok med AIS

Gotska Sandön - en besöksguide.

Gotska Sandön - en besöksguide.

Öregrunds övärld -  Från Arholma till Örskär

Öregrunds övärld - Från Arholma till Örskär

Segling från hela världen

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line