Warning: Undefined variable $fullImagePath in /data/d/9/d9f5e442-0da4-4bd5-8585-e272bafe4841/sittbrunnen.se/public_html/plugins/opengraph/content/content.php on line 331
Segling och båtliv. - Båtbottenröran

Båtbottenröran

Nya riktlinjerna missriktade

Nu har Havs- och vattenmyndigheten kommit med nya riktlinjer för hur marinor och båtklubbar ska hantera sina bottenmålade båtar. Men det nya förtydligandet skapar inte direkt klarhet.

- Målet med riktlinjerna är att minska och på sikt få bort användningen av giftig bottenfärg som kan skada djur och växter i våra hav och sjöar, säger Christer Larsson, utredare på Havs- och vattenmyndigheten,  i myndighetens pressmeddelande.

Men i praktiken riskerar riktlinjerna att bromsa utvecklingen mot giftfria metoder att hålla båtbottnarna rena från havstulpaner och sjögräs. Sittbrunnen sökte upp enhetschefen Thomas Johansson för att reda ut detta, men svaret var skrämmande orealistiskt - måla giftfritt och använd borsttvätt, trots att det saknas inom räckhåll för klubben.

- Riktlinjerna missar de effektiva metoderna, anser borsttvätt-leverantören Odd Klofsten.

Hur ser det ut på din båtklubb? Vilken bottenfärg använder du idag, och vad skulle du vilja använda? Sittbrunnen lovar att föra synpunkterna vidare till de ansvariga.

spruta

 


Senaste inläggen

Fritidsskepparens böcker

Logga in till kommentarer och forum

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line