båtar och varv

Hallberg-Rassy och SpaceX i joint venture

Hallberg RassyinSpace

Svenska båtvarvet Hallberg-Rassy har startat ett joint venture med SpaceX. När man skickar ut raketer i rymden kan dessa raketer inte vara för lätta, utan behöver någon form av tung belastning för att fungera korrekt. Tidigare har en Tesla Roadster använts som last, och nu ska en Hallberg-Rassybåt skickas ut i rymden. Uppskjutningen är planerad att ske den 1 april 2023.

Kommentera: Hallberg-Rassy och SpaceX i joint venture

Northern Light i form

119518059_177732760611454_2606021674929741248_n.jpg

Vid midsommartid var Northern Light i form med ny mast, nya segel, ny botten, nya beslag.

12:an Northern Light har den gångna vintern fått en rejäl överhalning på Vindö Marin med nåtlimning, nya förstärkningar, breddad sittbrunn, ny ratt , nya beslag och en bättre begagnad mast. 

Lasse Molse berättar om läget:

- Vi hade tänkt börja segla på våren, men beräkningsarbetet med förstärkningarna, har tagit mer tid än väntat, nu när vi har skaffat en ny mast och fått starkare skrov. Samtidigt är skrovet ännu inte torrt nog för att målas. Nu blev det att kunna sjösätta runt midsommar och segla till Marstrand, som på nytt blir vår hemmahamn.

Läs mer: Northern Light i form

Båtmässa trots allt - och somt är hoppfullt!

Trots alla regler och smittångestar öppnade Öppet Varv på Orust på fredagen, med rigorösa bestämmelser om högst 50 personer på plats samtidigt. Det verkar som om de som vågat vara med på en mässa med restriktioner gör bra affärer. Och besökarna fick äntligen gott om tid att tala med utställarna. Sånt kallas win-win.

Kan det vara så att i tider av katastrofer, pandemier och klimatförstöring går svensk segling mot ett uppsving.

KommenteraBåtmässa trots allt - och somt är hoppfullt!

Mai på Käringön väl värd en vals

Vilken fröjd till båt! SSRS nya värsting Mai Rassy, är exceptionell. I full fart drygt 40 knop märks knappt farten, det är tyst i hytten, det går att prata i vanlig samtalston och varken motorljud, vindbrus eller smatter från skrovets botten stör. Och gången.. oj, oj så bra. Alla som någon gång åkt med eller kört en snabb båt i sjö, vet hur påfrestande resan kan vara med kraftiga smällar i motsjö, svåra rullningar i sidsjö och obehagliga skärningar i medsjö. Men inte Mai, hon har en gång som leder tankarna till hur en av flottans robotbåtar uppför sig.

DSC_0130.jpg

Oberoende av vädret känns nya Mai Rassy särdeles kapabel. Aktionsradien är 150 M eller tio timmar.

Läs mer: Mai på Käringön väl värd en vals

Ny sjöräddare från Hallberg Rassy

mr2

Den nya båten är rakt igenom konstruerad för sjöräddning. Den har möjlighet att ta ombord upp till 150 personer vid en massevakuering. Det finns plats för upp till fem liggande patienter och länskapacitet för över 1000 liter i minuten med olika bärare. Vidare är båten utrustad med en brandkanon för att pumpa och ge vatten med 1500 liter i minuten och det finns också plats för att ha med en Rescuerunner på akterspegeln med tillhörande kran för att plocka upp den och säkra upp haverister mm.

Läs mer: Ny sjöräddare från Hallberg Rassy

Årets kram när Ladykiller 4.0 döptes

 

_DSC3667.jpg

Designer Håkan Södergren kramade om gudmor Pia L´Obry när Shogun 50 Ladykiller 4.0 döptes på fredagen.

Lyckligaste minerna på Ostkusten kunde ses på fredagen på Rosättra Båtvarv när Mats Bergryds nyaste Ladykiller blev döpt. Inför en skara inbjudna utbringade båtens gudmor storseglaren Pia L´Obry de bevingade orden må lycka och välgång följa dig på haven och sprutade skumpa över stäven.  Därmed är Sveriges i särklass exklusivaste och mest speciella båt officiellt redo för att möta världen.

Läs mer: Årets kram när Ladykiller 4.0 döptes

Sittbrunnenfilmer

Vi använder cookies.
Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.