Det är mycket Americas Cup nu, i veckans seglingsuppdateringar på video. Men även Fareast28  och de gamla AC44:orna har varit i farten.

7293d3be 5202 90b7 8bcf 6af5e48846a9

   https://youtu.be/bgKfV1nP7jw?si=GZQD9cP5VC33bTa6 

Röda havet bjöd på fantastiska förhållanden igen i tisdags i Jeddah Saudiarabien, med blå himmel, solsken och ett stabilt 14-17 knops nord- till nordvästlig luftflöde – den dominerande vindriktningen i regionen vid den här tiden på året. Avgörande var att sjötillståndet var ojämnt med lokala vågor på upp till 1,2 meter och en underliggande dyning utanför Jeddah Corniche som producerade 1,2 till 1,4 meter rullande dyningar.

Det här är din veckovisa Global Sailing Highligths Show, the World on Water, den 1 december 2023.

Ledare, favoriter och titelförsvarare, Nico Poons Charisma fick en bra start på öppningsdagen av 44Cup Calero Marinas, det sista evenemanget i 2023 44Cup. Holländarens Monaco-flaggade RC44 leder efter tre race, men med bara en poäng från Team Nika, med Aleph Racing ytterligare två bakom på tredje plats. De tre lagen lyckades överraskande jämna prestationer trots att detta var en av de mest knepiga dagarna på tävlingsbanan som konkurrenterna har mött på hela året.

Tid är allt i America's Cup, klockan stannar aldrig. så tack till G A C Pindar för att ha levererat Ineos Britannias AC 40, Athena, i tid till Jeddah. Så här levereras båtarna jorden runt av G A C Pindar. Väl framme vid platsen är här tävlingsformatet för regattan i Jeddah vid Röda havet.

De säger inom yachtracing att när förhållandena är lätta och svåra att förutsäga, handlar det om att hålla huvudet kallt och undvika de stora resultaten. Italienska seglare är kända för att utmärka sig i detta eftersom de är de rådande förhållandena runt den italienska kustlinjen, så det var föga överraskande att två av tre av dagens vinnande båtar i de 5-10 knop nordliga som blåste över bergiga Lanzarote. 44Cup Calero Marinas hade italienska taktiker: Michele Ivaldi på Aleph Racing och Vasco Vascotto på Peninsula Racing.

Den fjärde dagen av FAREAST 28R European Sailing Championship i Limassol presenterade utmanande väderförhållanden redan från början. På morgonen visade det sig att det inte skulle finnas tillräckligt med vind för racing. Efter ett kort uppskov dök ett tillfälle upp och en segling på 4-6 knop ägde rum. Under denna tid ökade vindintensiteten, vilket tillförde ett extra lager av komplexitet till tävlingen. Vid det enda genomförda racet kom Sergei Kostevitchs Bravo först i mål, följt av Par Svardsons Happy Yachting, med Jonas Svensson på Drake som tog tredje positionen.

44Cup Calero Marinas, det sista evenemanget i 2023 44Cup, har blivit ett tvåhästslopp som går in på sista dagen. Än en gång idag var stjärnpresterna bland de högpresterande ägare-förare-designerna Aleph Racing och Team Nika, båda vinnande lopp och, framför allt, de enda lagen som undviker att publicera några stora resultat. De ligger för närvarande på 25 respektive 29 poäng med 2023 års 44Cups totalledare Nico Poons Charisma trea på 35.

Den 37:e America's Cup preliminära regatta, presenterad av Neom är på väg att starta. Vem vinner den sista AC40 face-off? Den första A C 40 Americas Cup-regattan som var i Spanien vanns av New York Yacht Club. Det är en mycket hektisk tid nu i Röda havet, så kan de upprepa sin vinst och gå 2-up? Efter Jeddah kommer nästa gång alla lag möts i de stora A C 75-båtarna som kräver full tillgång och besättning.​


Sittbrunnens bokhandel är öppen

Slusshandboken

Slusshandboken

Landkrabbans seglarskola

Landkrabbans seglarskola

Ett år utan skor

Ett år utan skor

Radarbok med AIS

Radarbok med AIS

Hafsorkesterns haverier

Hafsorkesterns haverier

Segling från hela världen

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line