tekniken finns redan

Raphaël Domjan och Gérard d’Aboville kan segla utan vind. Och de tänker göra det jorden under 2011 - 27.000 sjömil. Med experimentbåten PlanetSolar följer de dagsljuset västerut från medelhavet. Men även om båten är ett experiment är inte tekniken som använts det. Tanken är att bevisa att det redan finns teknik för att kunna utföra transporter miljövänligt.

Den fantasifulla båten är ett multiskrovsfartyg.  31 meter lång, 15 meter bred och däcket är täckt av 500 kvadratmeter solceller. PlanetSolar byggdes på Knierim-varvet i Kiel. Det tog 14 månader att bygga fartyget som var klart i våras. Med den ska de segla jorden runt i 7,5 knop, vilket är en utmaning för en soldriven båt. Batterierna räcker i tre dagar och det gäller att hitta sol för laddning under den tiden. Annars blir det stopp. För att öva navigation med hänsyn inte bara till vågor och vind, men även till solen har de tagit fram en ”solrutt-simulator”. Rutten blir världsomseglarnas vanliga: Atlanten, Panama-kanalen, Stilla Havet, Indiska oceanen och Suez-kanalen tillbaks in i Medelhavet.

Besättningen kommer att bestå av fyra personer för att kunna hålla farten, men vid evenemang i hamnar kan båten rymma upp till 40 personer. Resan kommer teoretiskt att ta 160 dagar, men man kommer att göra stopp längs vägen för att visa upp båten och sprida budskapet.


Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line