Warning: Undefined variable $fullImagePath in /storage/content/36/185636/sittbrunnen.se/public_html/plugins/opengraph/content/content.php on line 331 Segling och båtliv. - paddnavigering

paddnavigering

första sommaren med apple

Jag har i sommar provat appen  iNavX med Soltekniks bbs-kort, på iPhone och iPad. Särskilt iPaden ger en bra överblick, men jag tror inte jag skulle våga segla på bara den. Har en Garminplotter som huvudinstrument och iPhone eller padda som komplement bredvid sjökortet.

Bbs-korten är lite bökiga för att de har samma fel som vanliga kort, man måste leta fram rätt kort när man börjar, och ibland i skarvar. Ljusstyrkan och vattensäkerheten är sämre än en riktig marinplotter. De suger batterier så man måste också ha laddning, lämpligen via en 12V-laddare. Håller just på att ladda hem Navionics sjökort, så det återstår att se om det fungerar bättre. Tyvärr ligger båten på land, så det blir ju inte på riktigt förrän nästa sommar.

Har ännu inte hittat något riktigt bra fäste, så än har det inte blivit riktigt på riktigt.

Till iPhonen finns det en bra digital variant som heter 88 Sea, men den klarar inte iPadens stora skärm med full upplösning.

Vädret har jag mest använt Kustvädret för 7:-/månad, i iPhonen. Det ger bara en textrapport, men den är väldigt bra, och meddelar när prognosen uppdaterades. Sjöräddningens kustväder är flashigare, men inte lika tydligt. Coolast är klart.se, som visar vindkartor med pilar som rör sig när man drar i tidslinjalen. yr.no ger en enkel och bra väderprognos för platsen du befinner dig på.

Ship Finder är också lite läcker, hämtar hem AIS-information och plottar ut båtar i närheten, förutsatt att du har 3G-täckning (inget att lita på i dimma alltså). Eniro på Sjön finns också, som kan hitta naturhamnar och gästhamnar om man har täckning, men den har jag inte hunnit testa riktigt.

Det kommer nog en hel del nytt och nya versioner till nästa sommar. Och framförallt hoppas jag på ett bra fäste med vattentätt hölje till iPaden. Det känns lite läskigt att ha den ute i sittbrunnen i hårt väder. En stor våg så....

Jag återkommer när jag testat mer.

Niklas Krantz

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line