Tillåtet att fixa sitt eget sjökort till sommaren

https://youtu.be/_E9rPeqqke0

Här publicerade vi en Youtubefilm med lite mer detaljerad beskrivning av Garmins nya olagliga funktion att mäta upp sitt eget sjökort, som vi berättade om i reportaget från Båtmässan. Men Garmin avpublicerade den när den fick spridning. Tidigare har ju även Navionics lanserat den funktionen, med tillägget att dela sjökort. Problemet är ju bara att det är förbjudet i Sverige, Norge och Finland. Utom i svenska insjöar.

Men nu ska lagen ändras. I vår lägger regeringen en propostion som kan leda till att sjömätningsförbudet försvinner för fritidsbåtar, något som kallas "ringa sjömätning". Redan i sommar kan lagändringen ha trätt i kraft om förslaget går igenom.

I sex år har frågan om det omoderna förbudet att använda ekolod och sonar utretts. Men nu ligger ett färdigt förslag på regeringens bord.

Enligt förslaget blir det tillåtet att utföra vad man kallar "ringa sjömätning", dvs spara sina djupkurvor. Däremot får man inte sprida sina egna små sjökort till andra, så kallad "crowd mapping" blir inte självklart tillåten.

sonar

Idag har Navionics den funktionen i andra länder och Garmin ska också kunna jobba på det sätt. En möjlighet är dock att de stora elektroniska sjökortsleveranttörerna begär tillstånd att få sprida informationen. Om det inte skadar totalförsvaret så ska de enligt den nya lagen ha rätt att få tillstånd. Och om de t ex anger att de bara publicerar djupuppgifter på 0-6 m, blir det svårt att hävda att korten skadar svenska intressen. I sitt remissvar skriver Försvarsmakten att de områdena har ett lågt skyddsintresse. Men det är förstås en gissning från mig att det argumentet kommer att godkännas.

Det blir också tillåtet att ta semesterbilder i naturhamnarna, vilket i dag faktiskt är förbjudet. Men flygbilder från helikopter och drönare blir fortfarande tillståndspliktiga.

Ytterligare en nyhet i den nya lagen är att det blir Kustbevakningen, istället för Försvarsmakten som ska bevaka att den nya lagen följs.

Niklas Krantz

Se också de här artiklarna:

Sittbrunnens bokhandel är öppen

Kokkonst i kabyssen

Kokkonst i kabyssen

Furusundsleden - Stockholm till Söderarm

Furusundsleden - Stockholm till Söderarm

Katastrofkurs: Estonias väg mot undergång

Katastrofkurs: Estonias väg mot undergång

Nautisk uppslagsbok

Nautisk uppslagsbok

Förarbevis för vattenskoter

Förarbevis för vattenskoter

Sittbrunnen på Facebook

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line