Warning: Undefined variable $fullImagePath in /data/d/9/d9f5e442-0da4-4bd5-8585-e272bafe4841/sittbrunnen.se/public_html/plugins/opengraph/content/content.php on line 331
Segling och båtliv. - genvägarna

genvägarna

Nu blir genvägarna farleder

Precis när man glider genom Lilla Spjutsundet och tittar ner i vattnet på båda sidor går det kårar genom kroppen, just när man tror att man ska fastna. Men man glider igenom, svänger i en s-kurva och är snart ute på Mysingen. I alla fall om man har en Shark 24 som sticker en meter, som jag hade förut, eller till och med en Marieholms 26:a som min granne. Men med min nuvarande som går 185 ner i djupet får jag gå runt för att ta mig ut på det stora blå, från min båtklubb innanför Långgarn.

 

Spjutsund och 84 andra genvägar i Stockholms skärgård avslöjas nu av Hydrographica, som tidigare sjömätt och publicerat specialkort av de flesta småskärgårdar i Stockholmstrakten. Med exakta djup, grund på rätta ställen och användbara tvåmeterskurvor.

Mycket talar för att boken om genvägarna blir en måste-ha-bibel för alla som vill upptäcka skärgården. Nackdelen är ju att trängseln kommer att öka i de farlederna, på samma sätt som trängseln i småskärgårdarnas vikar ökat i takt med Hydrographicas försäljning av specialkort. Men det är ju något man måste ta, för det är ju kul att många får vara med om detta roliga.

Dessutom ger de ut ett översiktskort av Stockholms skärgård, som är användbart för navigering och planering, vilket är tacksamt när båtsportkorten blir allt mer upphackade och svåröversiktliga. Här ligger genvägarna också med, som "ledmarkeringar" genom passagerna.

På västkusten, där man tidigare givit ut Kosterarkipelagen, kommer fem nya kort, från Mollösund till Gullholmen. Ett lite tveksamt val, tycker jag. Fjällbacka skärgård hade ju varit mer spännande att få exakta kort till.

Niklas Krantz


Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line