Bästa appen utsedd

Seapilot är bäst!

bastapaj

Seapilot vinner överlägset  omröstningen om bästa navigationsappen i Sittbrunnens omröstning. 130 unika besökare har röstat på den svenskutvecklade navigationsappen. Därefter kom Navionics med 35 röster och Eniro på Sjön med 28 röster.

seapilot1Att Seapilot skulle komma först var väl inte någon total överraskning, men att de dominerade så mycket är ju intressant. Visserligen fick de ett 50-tal nya röster sen de skrev om omröstningen i sitt nyhetsbrev, men de ledde ju överlägset redan innan. Appen är ytterligt kompetent, med AIS-funktionen t ex, och det jag har sett som seglare använder är mer och mer just Seapilot. De håller ju också på att lägga på fler och fler avancerade funktioner, som autorutt och weatherrouting.

 

 

 

 

 

sonarNavionics är också en coming star. Fler och fler har hittat den. Här kan man ju också hitta finesser  som autorouting och inbyggda Hydrographicakort. Den har också stöd för att bygga sina egna djupkurvor med hjälp av sonar.

 

 

 

 

 

eniroaisFrågan är om inte trean är den mest nerladdade. De har gått ut med pressmeddelanden om att de finns i 74% av alla båtar, men där tror jag nog att de övertolkat statistiken. Men Eniro på Sjön har spottat upp sig rejält. I pro-versionen finns det off-linesjökort och till och med AIS-visning.

 

 

 

bastaresultatAtt iSailor hamnade precis nedanför pallplats känns också rimligt. Det är en ytterst kompetent och användarvänlig app som funkar över hela världen. Kul är också att Open CPN tog sig in i tabellen på egen hand. Det är ju ett opensourceprogram för PC, som nu också finns för Android. Kräver dock ganska tekniskt avancerade användare.

Lite förvånande var att Garmin Bluechart halkat långt ner i listan. Det är ju en ganska bra navigationsapp. Men de har höjt priset rejält och verkar inte satsa på att utveckla den. Troligen fokuserar de på appar för att spegla Garmin-plotters, vilket ju är helt rätt.

Det är ju långt ifrån någon vetenskaplig undersökning. Men jag tror ändå att resultatet är ganska rättvisande. Det stämmer i alla fall med mitt eget intryck av hur marknaden ser ut. Jag får ibland frågan om vilken app man ska köpa. Det är ju svårt att svara på. Men nu vet jag vilka appar ni gillar, så då blir det lite lättare att ge råd. En hake var ju att det i början på året fanns frågetecken om vad som skulle hända med Seapilot. De sparkade personal och gav upp sin USA-satsning. Men de verkar vara på G igen nu, så vi får väl se. Jag återkommer med ett rep om deras weatherrouting, inför Hafsorkesterns ÅFOR-äventyr.

Niklas Krantz

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line