Snart 70 procent mätt

sjomatning

Sjöfartsverket har slagit rekord i sjömätning. Aldrig tidigare har så stor yta sjömätts under ett och samma år som under 2012. Är det bra eller dåligt?

Under 2012 så sjömättes 10,209 kvadratkilometer och det innebär att cirka 35 procent av svenskt vatten nu är sjömätt med moderna metoder. Cirka hälften av sjömätningarna har gjort av Sjöfartsverkets egen personal och resten har samlatas in av externa aktörer. Vid förra årsskiftet var ungefär 50 000 km2 modernt sjömätt, vilket var insamlat sedan mitten av 1990-talet.

-Att vi då på bara ett år sjömätt ytterligare 10 000 km2 är rätt anmärkningsvärt. Det är fantastiskt kul att vi får ett kvitto på att vi gör mer än någonsin, tycker Sjöfartsverkets sjömätningschef Ulf Olsson.

Om sjömätningarna fortsätter i samma takt så kommer drygt 70 procent av svenskt vatten vara sjömätt med moderna metoder år 2020. Det innebär att samtliga prioriterade ytor som trafikeras av handelsfartyg kommer att vara sjömätta. Under tiden fram till 2020 kommer Sjöfartsverket också att jobba för att få ansvaret att ta fram en plan för att sjömäta övriga 30 procent efter 2020. Dessa ytor är mer av en nationell angelägenhet för havsplanering för samhället och miljön, motiverar Sjöfartsverket.

Så om 10-15 år kommer kanske vi fritidsbåtsåkare att kunna känna oss hyfsat säkra på att korten stämmer. Räcker det?


Se också de här artiklarna:

Sittbrunnens bokhandel är öppen

Allt väl ombord

Allt väl ombord

Slusshandboken

Slusshandboken

Jag ville inte dö, jag ville leva

Jag ville inte dö, jag ville leva

Furusundsleden - Stockholm till Söderarm

Furusundsleden - Stockholm till Söderarm

Fritidsskepparen

Fritidsskepparen

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line