Vi har provat Scrubbis

Hej Niklas

Det är kul att läsa dina nyhetsbrev. 25 april berättar du om silikonmålningen, och att använda Scrubbis. Själv har jag prövat detta förra året. Jag köpte en Scrubbis när den lanserades för tre år sedan. Prövade den på min Stortriss med gott resultat första säsongen. Säsongen därefter, 2014, körde vi Scrubbismetoden på vår Linjett 32. Vi lät bli att giftmåla den våren. Den gamla färgen fick vara kvar. Det var en godkänd Östersjöfärg med koppar.

Använde Scrubbisen var 14:e dag från och med mitten av juli. Prenumererade på Tulpannytt med SMS. Snäckor hölls borta på skrovet och kölen. Men jag bifogar en bild från upptaget oktober 14. Drevet, bälgen, propellern, undersida köl, framkant roder och lite detaljer hade fått snäckor. Skrovet hade också en slem-beväxning. Kanske hade denna beväxning undvikits om vi skrapat lite flitigare under slutet av säsongen. Snäckorna vi hade påverkade farten under slutet av säsongen märkte vi.


Vi funderade på att fortsätta med Scrubbis-metoden denna säsong. Kompletterat med dykningar för att ta detaljerna som fick snäckor. Men vi tycker inte att det var så kul att scrubba. Stången är ginglig när man skrubbar kölen och skrapan fastnar under köl och rodernederkant. Jag har pratat med "herr Scrubbis" om detta på en båtmiljökonferens i Stenungsund i höstas. Han säger att man ska fästa en tyngd på skrapan när man skrapar köl och nererkanter. Fästa en påse med 2 kg stenar. Detta har han inte berättat om i informationen om Scrubbisen.

Han svarar inte på mejl heller. "Hinner inte, det är mycket jobb med att lansera produkt" är svaret. Vi tycker inte att han är så seriös. Vi valde att måla med en godkänd Östersjö-färg i år.

Man kan fråga sig om silikon-färg är giftfri. Vilka tillsatser finns i färgen?

Hälsningar Lotta Lanne


Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line