Drunkning från fritidsbåt halverad 2012

antal-omkomna-genom-drunkning-2003-2012

Svenska Livräddningssällskapet har sammanställt antalet drunknade i Sverige. De kan nu konstatera att 97 personer – varav 7 barn – drunknade 2012.  Olyckor kopplade till fritidsbåt har minskat från 40 (2011) till 23 (2012).

10 personer omkom i isolyckor jämfört med 6 personer 2011.87 procent av alla som drunknade var män, en ökning med 4 procentenheter från 2011.

Fler än 16 liv skulle kunna ha räddats om obligatorisk användning av flytväst skulle införas i Sverige, påstår Livräddningssällskapet. Det är ett alldeles för lågt flytvästanvändande menar Svenska Livräddningssällskapet som sedan många år tillbaka verkat för införandet av en lag om flytvästanvändande. Deras beräkningar visar att 7 av 10 liv skulle räddas om samtliga båtresenärer använde flytväst.  

Enligt en undersökning genomförd av Trygg-Hansa i somras, struntar många i att använda flytväst när de kastar loss. 14 procent av svenskarna uppger att ingen på båten brukar bära flytväst och 17 procent svarar att bara barnen använder flytväst. Sämst på att använda flytväst är invånarna i Jönköpings och Kronobergs län, där svarar 22 procent att ingen på båten använder flytväst.  

Parallellt med dessa siffror anser också 60 procent av svenskarna, enligt vår egen undersökning genomförd i mars 2012, att det bör vara en lag på flytväst för både barn och vuxna när de åker båt.   Män kraftigt överrepresenterade   Trenden för män, och i synnerhet män över 60 år är tydlig. 87 procent av det totala antalet drunknade var män, för 2011 var motsvarande siffra 83 och för 2010 81 procent.

Enligt en undersökning som Svenska Livräddningssällskapets genomförde i mars 2012, förklaras detta till viss del av ökat båtanvändande hos män, men den största förklaringen ligger i ökat riskbeteende och en lägre respekt för vatten och vad man gör vid vattnet.  

Samtlig drunkningsdata.


Sittbrunnens bokhandel är öppen

Ankarliv

Ankarliv

Sven Barthel på Sillö

Sven Barthel på Sillö

Fritidsskepparens Utsjöskeppare

Fritidsskepparens Utsjöskeppare

Hafsorkesterns haverier

Hafsorkesterns haverier

Genvägsboken

Genvägsboken

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line