Överraskande rask

Juryns utlåtande om Årets segelbåt (vinnarna tillkännages på Båttmässan)

Den går på tvärs med klassiska ideal om linjer i båtar, Oceanis 35 är kantig, hög och bred. Ändå överraskar denna ultramoderna familjebåt med bra gång i bris och trendiga utrymmen.

Att Oceanis 35 är annorlunda även för att vara en ny familjebåt, framgår inte bara av den speciella stilen, det låga priset och en rad nyheterna och utrymmena. Inte heller av att den har sittbrunnsbåge och fällbar badplattform. Det nyaste är att inredningen kan kompletteras från strippad dagseglare till välutrustad familjebåt.

Som på andra tidstypiska nyheter har skrovet långa slag/chines, stora skrovrutor och resultatet är en båt som väcker uppmärksamhet var den än visare sig. Vilket är meningen, Benetaus nya ska skilja ut sig från konkurrenterna med hjälp av formspråket.

I sak är Oceanis 35:an en nerskalad Oceanis 38, som blev när den kom 2013 för att vara tre båtar i en, daysailer, weekender och cruiser. Samma sak gäller för 35:an och igen är tanken att köparna ska börja med den enkla dagseglaren, komplettera med akterkojer till en weekender och till en cruiser med bord i salongen, pentrymodul, skott till förpiken.

Att inreda och utrusta en båt efter behov låter fantastiskt för folk med måttliga anspråk och begränsad budget eftersom de kan komma över en ny rymlig 35-fotare för samma pris som en begagnad 32-fotare.

Baksidan är att konceptet antagligen fungerar bäst för dagturer på Medelhavet. Här hemma eller på en chartervecka behövs samma nivå på inredning och utrustning som på andra semesterbåtar och då drar tyvärr priset iväg. Ingångspriset ska därför ses som ett sätt att få nya grupper att vilja bli seglare.

Utöver prispolitiken har Oceanis 35 flera sympatisk drag, hit hör att kreatörerna på Beneteau tog ut svängarna formmässigt. De anlitade designfirman Finot-Conq, som utgick från sina erfarenher av shorthandracers när de ritade linjerna och från Oceanis 38 förstås. Storasystern seglar klart godkänt och med ytterligare lite segel till vikten på 35:an ska den segla ’ännu bättre var tanken.

Samtidigt ville Beneteau ta vara på moderna önskemål om tillbakalutad segling. Därför fick Oceanis 35 badplattform, båge över sittbrunnen, dubbla rattar och ett lättdrivet skrov med modest rigg med normalstor segelyta. Jämfört med företrädaren Oceanis 34 är dock segelytan minskad, vilket leder till misstankar om modest fart framför allt i lätt vind.

Inte heller den stora bredden och den lätta kölen indikerar prestanda. Men verkligheten är en annan än värdena på papperet, för Oceanis 35 en oväntat god seglare. Juryn för Årets Segelbåt fann att glidet och höjden är bra redan i 2-3 m/sek. Båten loggade 4,5- 4, 8 knop och fina 6,2 – 6,5 knop när vinden ökade vinden till 5 - 6 m/sek. Än bättre presterade Oceanis 35 på halv vins med hela 7,2 – 7,6 knop. Båten känns lättdriven som en shorthandracer och lika kontrollerbar. På halv vind i 6 m/sek gick det att falla med inskotade segel utan att broacha eller att rodren förlorade greppet.

Seglingskänslan med dubbla roder annorlunda, trycket ökar inte i byar, inte heller om rorsman styr för lågt. Istället fortsätter Oceanis 35 på sin kurs, rattarna frihjular inte tillbaka. Likväl svarar båten snabbt vid manövrer med sin korta T-köl.

Dessutom är gången god, båten är mycket lätt och rörlig på vattnet. Oceanis 35 hittar kursen med viss guidning och klarar friska 7 – 9 m/sek med rev och seftacker bättre än vad den lätta kölen antyder. Det breda skrovet ger stor formstabilitet och visar att brett ät ett snabbt recept.

De dubbla rattarna på Oceanis 35 är inte för syns skull, de ökar framkomligheten i sittbrunnen och styrkomforten. Du står lika bra i lovart som i lä, ser focken och kan enkelt bli avbytt.

Sittbrunnen är bred och rymlig med bänkarna skilda från styrplatsen av rattpiedestalerna. Bänkbredden duger, sarghöjden är ännu bättre och det fasta bordet bäst då det ger förträffligt spjärn och handgrepp. Lösningen med sittbrunnabågen förskönar kanske inte ekipaget, men är mäkta praktisk, då storen skotas på den och skotet inte kan vispa till gastar. På köpet blir nergången djup.

Badbryggan ingår i cruiserversionen, är bred, lätt att dra upp eller fälla ner, stadig att stå på och nära vattnet så att du tar dig upp efter ett dopp på den långa badstegen Dessutom finns trappsteg till sittbrunnen som underlättar när man vill iland eller ombord vid aktertilläggning.

Masten är dragen bakåt, för att få större fock och hålla ner masthöjden. Svepta dubbla spridare och vanten i kanten ordnar stabil stagning och selftacker istället för fock och skena, gör kryssar till en lek.
Som ofta på nya familjebåtar bukar de mjuka standardseglen på Oceania 35 och ger onödigt stor avdrift över 5-6 m/sek. Stumma prestandasegel gör båten enklare och roligare att segla, särskilt för den som inte är en van seglare.

Invändigt på Oceanis 35 är salongen luftig och ljus med bra bredd och svängrum. Stilen är trendig med ljus eklik Alpi, kantiga fronter, skott och moduler. Stora rutor i skrovet, mörkgrå paneler längs sidorna, mörk durk och mörka dynor skapar en intressant atmosfär ” Fräscht, elegant” tyckte juryns kvinnor om utförandet.

Byggsättet är ett ordinärt enkellaminat med innermodul för vridstyvheten, men inget slack i läriggen sågs på testet.

Kölen sitter med 22 mm bultar och tjocka breda brickor.

Slutsats: Lockelsen med Oceanis 35 ligger i den speicella stilen, i den stora sittbrunnen och i den intagande salongen. Därtill seglar båten överraskande bra, stabiliteten ger glimrande fart särskilt på öppna bogar. Som cruiser är priset förhållandevis högt, men i gengäld får köpare och hyrseglare storartat nöje för pengarna.

Goda sidor

  • Lätt på vattnet
  • Katamaranstabil
  • Trendig interiör
  • Byggbar inredning
  • Lågt instegspris

Fakta

  • Längd skrov     9,97 m
  • Längd vl           9,70 m
  • Bredd               3,70 m
  • Djup                  1,85/1,45 m
  • Vikt                   5 533 kg
  • Kölvikt               1 559 kg/28 %
  • Storsege           l 27,50 kvm
  • Kryssfock         26,72 kvm
  • Masthöjd           5,45 m
  • Ståhöjd             188 cm
  • Design              Finot/Conq
  • Varv                 www.beneteau.com
  • Importör            www.oxbom.se
  • Motor Yanmar   20 hk
  • Vatten, diesel   130/130
  • Baspris             990 300 kr
  • Semesterpris    1 585 700 kr

De skapliga seglingsegenskaperna beror på bredden, den smala vattenlinjen och slaget på skrovet, som ordnar stabiliteten.

Salongens intagande volymkänsla kommer från det breda skrovet, skrovrutorna och sidopanelerna med sin spalt till sidorna.

Sittbrunnen är bred, men det fasta bordet med räcken ger gastarna både bra fotspjärn och bra handtag vid krängning.

Rösta på Oceanis 35 som Publikens segelbåt i högerspalten

https://youtu.be/0hX6a6dxDs8


Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line