Dramatik under testsegling

I september gjorde jag inför Årets Segelbåt i Sverige en jämförande test mellan slanka Luffe 3.6 och breda Sun Fast 3600. Målet var att ta reda på vilket koncept som är snabbast och förutsättningarna var utmärkta med 8 – 10 m/sek och bra besättningar i båtarna.

Efter fotosessionen styrde vi ut på havet utanför Mollösund med assymetriska spinnakers satta. När vi så småningom tyckte att vi sett tillräckligt för att kunna dra en slutsats om skulle vi på Sun Fast 3600 ta ner seglet. Men det satt fast i toppen ! Det var tungt att hissa sista biten, men inget vi funderat på.

Vad göra? Problemet var att vi bara var två ombord som kunde segla plus en gästgast. Min första tanke var att koppla in autopiloten och vinscha upp 75 kilo P-J Tannerfors från säljfirman Navigare. Tills jag insåg att han redan var ganska slut efter att ha kopplat och satt 100 kvadrat nylon. Den insikten och kloka ord från gästgasten Lena om att vi måste ha hjälp, gjorde att vi ringde besättningen i Luffe 3.6 och fotografen Dan Ljungsvik. Denne hade tursamt nog följt med oss i sin rib för att få ännu bättre bilder än de han redan tagit.

Från Luffen tog Dan ombord Fredrik Engwerth, duktig seglare från Marstrand som var med som extragast. Vigt hoppade han ombord på Sun Fast 3600:an. På någon minut ordnade han en klättersele, samtidigt som jag styrde lågt på gränsen till gipp för att läa gennakern.

I det läget vinschade Per Johan upp Fredrik i masten, ett styvt jobb. Omgående lyckades Fredrik få upp schackeln, varpå gästgast Lena och jag kunde hala in seglet i sittbrunnen – utan att sköra det. Strax firades Fredrik ner och vi kunde gratulera varandra till ett bra samarbete och till att inget skadats på vare sig lånad båt eller segel.

Lärdomen blev att inte fortsätta hissa en gennaker om det kärvar sista biten. Skälet till att fallet fastnade har vi fortfarande inte klarat ut, men misstänker att fallet inte gick rätt in i fallboxen. Vad hade shorthandseglare gjort?

Vilket blev resultatet av konceptjämförelsen - är brett bäst? Svaret kommer i Båtnytt, men redan nu och här kan sägas att slör - solklar fördel Sun Fast 3600. Det var en kick att känna den breda aktern skjuta iväg båten.

Men precis som i Sydney – Hobart Race, där slanka Wild Oats seglade om breda Comanche på kryss och måttlig vind, har Luffe 3.6 övertag i måttlig vind och kryss.

Vilken skulle du välja Luffe eller Sun Fast? Prisskillnaden är cirka 200 000 kronor.

Curt GelinSittbrunnens bokhandel är öppen

Fritidsskepparens Utsjöskeppare

Fritidsskepparens Utsjöskeppare

Gotska Sandön - en besöksguide.

Gotska Sandön - en besöksguide.

Skutrigg

Skutrigg

Förarbevis för vattenskoter

Förarbevis för vattenskoter

Hafsorkesterns haverier

Hafsorkesterns haverier

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line