Rösta på årets

Publikens Segelbåt 2015

Nu har juryn gjort sitt och valt ut Årets Segelbåt 2014-2015. Denna tävling har kommit till för att premiera de bästa segelbåtsnyheterna, nordiska såväl som från kontinenten som visats i Ellös, Gustavsberg, Älvsjö eller Göteborg senaste året. Till 2015 var kandidaterna de flesta hittills i tävlingens treåriga historia, 25 nya intressanta båtar kunde bli nominerade. Av dem valdes tio ut och testseglades i höstas av en expertjury med tre kvinnor och tre män.

Nu återstår ett pris, Publikens segelbåt, som du kan rösta fram här i Sittbrunnen. Och här är det först i mål som gäller, inga klasser utan den som får flest röster vinner. Och du får bara rösta en gång per IP-nummer.

Den 7 februari presenteras vinnarna på Båtmässan i Göteborg och i direktsändning här i Sittbrunnen, Maringuiden och kanske på fler ställen.

Prestandaklassen

https://youtu.be/SlKtwK6nqmQ

Luffe 3.6: I frisk vind på Västkusten fick denna slanka, magnifika danska snabbseglare representera skandinaviskt båtbygge på topp. Vakuumgjutet skrov och däck är bra för miljön och ger en mycket lätt, stark båt. Testbåten kom med kolfibermast och formstabila gjutna segel, innovationen plotter- och instrumentkontroll på rorkulten.

https://youtu.be/56nuYTI3xqI

Arcona 380: Denna nyhet från Qviberg & Jansson, konstruktör respektive byggare, menar flera i juryn är en ovanligt lyckad båt. 380 har en rättfram, rymlig inredning i klassisk svensk stil med mahogny och förnämlig finish. Högt pris matchas av dito byggkvalitet via vakuum och av förnämliga seglingsegenskaperna med fingertoppsstyrning och superb kontroll.


https://youtu.be/H7EGoK29hNM 
Sea Scape 27: Denna ultramoderna racermässiga superlätta båt blev i september snabbast solo runt Fyn i sin klass och bevisade därmed att konceptet fungerar. Vakuumbyggd, innovativ, tokrolig att segla och möjlig för fyra att sova över i. Utvecklad av ett ungt team i Slovenien med bakgrund från Mini-Transat, som satsar på att ge maximal seglingsglädje till bra pris.

Familjeklassen

https://youtu.be/v6EVCX4O3l4

Dufour 310 Grand Large. En genuin, stor liten båt är Dufours starkaste projekt på flera år. Imponerande utrymmen samsas med kluriga lösningar som dubbla vikdörrar mellan förpik och salong, nerfällbar badbrygga, intagande finish och rigg utan akterstag. Särskilt bra intryck gjorde båten genom att vara synnerligen smidig, lättdriven och pigg att segla för en familj.

https://youtu.be/0hX6a6dxDs8

Oceanis 35: Årets trendigaste nykomling för familjer kommer från Beneteau på Atlantkusten, och från Milano, där Nauta Design stylat inredningen. Boxaktigt skrov med skarpa slag, stor bredd och liten vikt visade sig i testerna göra båten lättdriven och rask. Förbluffande utrymmen, dubbla akterkabiner, ultramodern salong, skrovrutor som på motorbåtar ingår.

https://youtu.be/n_PHvAaiaDs

Sun Odyssey 349. Franska Jeanneau har tänkt om på sin nyaste familjebåt. Med högre rigg utan akterstag, tilltagen segelyta, liten vikt, skarpa slag ,omvänt språng och smått aggressiv look vill den ta plats som ett alternativ till prestigemärken. Rymlig, funktionell inredning i trendig stil och lågt pris är egenskaper som utmärker denna tiometers familjeseglare.

https://youtu.be/csc8thC5qNM

XC 35: Det danska prestigevarvets kanske mest välkomponerade modell någonsin har helgoda seglingsegenskaper, gott om plats under däck, fräsch skandinavisk stil på inredningen och varvets speciella stålbottenram för styrka mot grund. Tilltaget pris för att vara en familjebåt skapar motsvarande förväntningar på kvalitet, finish och snillrika lösningar.

Storbåt/lyx-klassen

https://youtu.be/wRiPKALA4-I

Amel 55: Denna originella och säkerhetsinriktade långfärdsbåt från Frankrike utmärker sig med förskepp och kollisionsskott som ska klara is och containers, propellern i kölens akterkant, uppdelat segelplan med knapptryckning och vattentätt motorrum. Hardtop, skrovrutor och en spatiös salong i mahogny ingår i det ovanliga konceptet.

https://youtu.be/VN4KCfc1pxQ
 
Oceanis 55: Få kan som franska Beneteau bjuda på flärd och lyxkänsla till rimligt pris. Beviset är Oceanis 55, en utstuderad cruiser med fartfrämjande linjer, litet deplacement, dubbla roder och rattar med höga pedestaler. På transport i kuling nådde denna futuristiska bjässe hela 14,8 knop med kontroll som på en katamaran tack vare de djupa dubbla rodren.

https://youtu.be/avbqERooZFA

Sun Odyssey 509: Det franska Jeanneauvarvets bidrag i storbåtsklassen är en mäktig seglare med inriktning på behagligt seglarliv. Denna eleganta bjässe på 13,9 ton bjuder på linjer med flyt ritade av yachtdesignern Philippe Briand. Breda skarndäck, indragna vant, stor sittbrunn och intagande stil invändigt hör till båtens trumfkort. Testades i kuling på Bohuskusten.

 

Sittbrunnenfilmer

Vi använder cookies.
Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.