Nominerad till Årets Segelbåt 2017 i specialklassen

Pulshöjande nöjesmaskin

8Frisk

asb17Små lätta trimaraner är välkomna för alla som vill upppleva fartens tjusning på vindsnabba dagturer. Amerikanskdesignade Corsair Pulse 600 väger bara 450 kilo, har hela 26 kvadrat segel, blir ihopfälld bara 2,45 meter bred, kan riggas på 20 minuter, har en huv för vindskydd och riktig sittbrunn. På nytänk och upplevelser berikar den tillvaron för utflyktsfolk och taggade.

Planerna för Corsair Pulse 600 började med att varvet tyckte att kundkretsen började bli till åren och att nykomlingar saknades i flerskrovssällskapen. Alltså funderade man fram att  erbjuda möjliga, nya flerskrovsfantaster en sportig, rolig och lättförflyttad farkost till fördelaktigt pris. Men tack vare sin stabilitet, låga vikt och lilla kupé, kom varvet på att båten passar lika bra för nybörjare eller för en ung familj.

6Corsairvidkaj
Dessutom ville man – givetvis - få en båt som kan tilltala trendiga, taggade seglare för sitt formspråk. Alltså blev stävarna lutade framåt som på en modern kappseglingsbåt och med uppåt - och utåtvinklade pontoner, som skvallrar om förträfflig stabilitet, vilket i sin tur lovar pulshöjande prestanda.

- Hela konceptet/kravspecen utgick från att flerskrovskretsen började bli till åren och bristen på tillförsel av yngre seglare till sporten, förklarar importören av Corsairtrimaranerna till Sverige, Jan Ljungberg och fortsätter: I toppsegmentet finns stora Formel 1 trimaraner och flotta danska byggen. Men i andra ändan finns nästan inget att välja på med roliga prestanda till överkomligt pris.

3Corsairstav

I det läget sade Corsair Marine, som har lyckats bra med beboeliga trimaraner: Vi satsar på en pigg praktisk och snygg liten tri för både nykomlingar och erfarna seglare. Det tände jag på och tog hem en Pulse 600 för att testa intresset. Vilket har lyckats, äventyrare har hyrt den och provseglingarna har varit många. Vana seglare ser snabbt flera ovanliga finesser på Corsair Pulse 600, bland annat att pontonerna har diagonala balkar med gångjärn, som gör att båten går att fälla ihop mot huvudskrovet när den ska transporteras eller förvaras. Då blir bredden bara 2,45 meter och tillsammans med sin låga vikt om bara 750 kilo med rigg och segel, kan den köras på en vanlig släpkärra efter en personbil.

5Corsairbalk

7Corsairstickkol4CorsairroderVarvet har tillochmed tagit fram en specialgjord vagga för ändamålet och inkluderat den i priset. Eftersom stickkölen går att dra upp helt och rodret sitter i en kassett, är djupgåendet som för en roddbåt. Därmed ger denna Corsair chans att ta upp på en strand eller jollebrygga och att ta med efter bilen till nya vatten ganska enkelt. Och man behöver ingen extra sjösättningsvagn heller - vaggan kan kompletteras med hjul.

Ytterligare en vaken detalj är att sittbrunnen har bendjup, besättningen sitter på däck och kan alltså stoppa ner benen i sittbrunnslådan om det blir obekvämt att sitta på trampolinen.

2Corsairhytt

10layout

Med barn i båten är det inte heller dumt med säkerheten att sitta ner som i en vanlig båt. Sak samma med den lilla huvliknande överbyggnaden föröver, blir det för kyligt eller blåsigt för någon i besättningen går det att krypa in och få skydd. Även pick-nick korgar och bagar kan stoppas in i kappen och hållas torrt. En sportig soloseglare kan tillochmed sova under den lilla kappen och komma nära naturen.

I likhet med andra flerskrovsbåtar har storseglet genomgående lattor och replik. Lattorna gör att seglet inte fladdrar och håller formen och repliket täpper till spalten till masten. Dessutom är masten vridbar, vilket ytterligare gynnar farten. Oväntad precision krävs dock för att sätta storen.

Focken sitter på rulle och är självslående och på peket sitter ett codesegel på rulle. På så sätt blir Pulse 600 suveränt lättseglad, det är bara att skota in och hålla i sig.

Byggmetoden är med riktat glas, vinylester och vakuum för skroven och med balkarna i kolfiber för att klara trycket och vridkrafterna när vinden börjar pressa på.

Under testet rådde bara svag vind, men i minsta puff satte båten fart. Ihop med bilder där pulsbåten flyger fram på vattnet och importörens beskrivning av egenskaperna i frisk vind, talar för att den bjuder på kickar för taggade seglare.

Samtidigt känns Pulse 600 stabil nog för att fungera för nykomlingar, läpontonens volym och utformning ger önskvärt mothåll. Roderkänslan är också bra, exakt och lätt, och på kryss går slagen ganska kvickt. Till trevligheterna hör att nästan plana med gennakern redan i 2 - 3 m/sek, det är lika bra som på 50 fots katamaranerna för America´s Cup. Bättre äkta segling än med denna nätta trimaran, får man leta efter, är vårt bestående intryck efter testet.

Slutsatsen är att Corsair 600 Pulse är en äkta pulshöjare och passar lika bra för sommarhusägare som för nybörjare som för riktigt taggade seglare. Inte ens traditionalister som börjar bli till åren backar på konceptet, tvärtom ger den här båten njutning som håller drivet och kroppen igång bättre än en surrande scooter.

Curt Gelin

1Corsairseglar

HÖJDPUNKTER

 • Tokrolig att segla
 • God stabilitet
 • Trendiga former
 • Huv för väderskydd
 • Fördelaktigt pris

REFLEKTION

 • Storsegelsättningen

Data

 • Längd ö a 6 m (20 ft)
 • Längd v l 6,20 m
 • Bredd 2,45 – 4,5 m
 • Vikt tom 465 kg
 • Vikt lastad 750 kg
 • Segelyta 26,2 kvm
 • Gennaker 32,0 kvm
 • Mastlängd 9,5 m
 • Design Francois Perus
 • Tillverkare Corsair Marine
 • Importör www.humansea.se
 • Baspris 403 875 kr
 • Segelklar 458 438 kr

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line