jagar invandrare i Grekland

I helgen lyfte kustbevakningsflyget KBV 502 från Skavsta med destination Grekland. Uppdraget är att under en månad övervaka sjögränsen mellan Grekland och Turkiet, främst under nattetid, för att på så vis kunna upptäcka och tidigt identifiera illegal invandring.

Kustbevakningsflygets uppgift i Grekland är att dokumentera och rapportera det man upptäcker till grekiska myndigheter. Flygövervakningen är en del av operation Poseidon – ett Frontex-uppdrag som engagerar 26 EU- länder. Frontex är den europeiska byrån för förvaltningen av det operativa samarbetet vid EU:s medlemsstaters yttre gränser, och länderna som deltar i operationen bidrar till den genom personal eller teknik.

Gränsen mellan Turkiet och Grekland är EU:s yttre gräns och här passerar varje år en strid ström av illegala immigranter från Asien och Afrika. Grekland har svårt att klara av den ökade strömmen av människor, och har därför bett EU och dess medlemsländer om hjälp med spaningsflyg, helikoptrar och patrullbåtar.


Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line