722 räddade utanför Lesbos

https://youtu.be/IZz9Yf5yyCk

Tidigt på onsdagsmorgonen nåddes Kustbevakningens patrullbåt KBV 477 av information om en båt i fara. Elva personer kunde räddas  från en segelbåt som stod emot klipporna på Lesbos, 45 personer hade hunnit ta sig iland själva. I samband med räddningen greps två personer misstänkta för flyktingsmuggling.

Det har varit en intensiv första månad för besättningarna ombord KBV 477 i Medelhavet. Kustbevakarna har gripit fem misstänkta människosmugglare och lyckats rädda 722 människor utanför Lesbos kust.

Trots kallare och blåsigare väder gör allt fler flyktingar den farliga resan från Turkiet till den grekiska ön Lesbos. Förra veckan drunknade ett sextiotal människor. Gravgårdarna på Lesbos räcker inte längre till, rapporterar svenska Yle. Nu planerar man att anlägga en massgrav på en tomt intill kyrkogården.

 

KBV 477 finns på plats i Grekland till och med 19 december, för att inom ramen för Frontex Operation Poseidon stödja Grekland att övervaka EU:s yttre gräns med syfte att upptäcka dem som tar sig över gränsen och rädda liv. Gränsövervakningen upptäcker tecken på brottslig verksamhet samt människor i nöd och i behov av hjälp. Insatsen leds av grekiska myndigheter och koordineras av Frontex, EU:s byrå för gränsövervakning.

gummibat

På lördagsmorgonen kunde KBV 477 undsätta en gummibåt med motorhaveri mellan Turkiet och Grekland med 56 migranter ombord. På grund av det hårda vädret med 2-3 meter höga vågor och 15-18 sekundmeter togs migranterna ombord. Flera i gummibåten var familjer, 10 män, 16 kvinnor och 30 barn. Under räddningen sjönk gummibåten.

– Det var en dramatisk räddning i ordentlig sjöhävning. Flera av migranterna hamnade i vattnet och på grund av de höga vågorna var det svårt att komma nära dem med vår båt. Speciellt en av migranterna gjorde en hjälteinsats och livräddade de som hamnat i havet, säger Gustav Hägglund, befälhavare på kustbevakningsbåten.

– Trots höststormarna är flyktingströmmarna fortsatt stora och det är fler migranter i båtarna än tidigare, ofta 50-60 personer, i gummibåtar som är avsedda för 20 personer, säger Gustav Hägglund.

Över 200 000 asylsökande har kommit över havet från Turkiet till Lesbos i år. Hur många som har omkommit är okänt.

 


Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line