Segla längre direkt här på Sittbrunnen
{jumi [jumi/langre.html]}
Än så länge ligger Långseglarväder här som en snabbrepris. Snart kommer alla föredragen hit via SXK:s Youtubekanal.
Magnus Lindén - Att segla bortom horisonten
Från skärgårds- till oceansegling. Magnus Lindén berättar om skillnaden. Hur det är att segla 24/7 med nattsegling, vaktsystem och att leva i en plattform som ständigt är i rörelse. Det är skiftande väderförhållande, hårt väder och hur man hanterar det. Det är båten, utrustningen och besättningen. Det handlar om tidvatten och hur navigationen skiljer sig, bland annat med att läsa vattendjup och botten med färger i vattnet. En del handlar om ankring och tilläggning och en annan om myndigheter. Magnus delar med sig av sin långa erfarenhet med över 100 000 sjömil bakom sig och han har skrivit två böcker i ämnet.
Micke Westin - Dra dit pepparn växer – så förebereder du din långsegling
Båtjournalisten och författaren Micke Westin är ute och långseglar just nu. Det är tredje långseglingen och han har funderat en hel del på begreppet ”Go small, go simple and go now”.
Innehållet är inspirerande om att komma iväg, överkomma hinder och uppleva sin drömresa på haven. Micke har också precis kommit ut med en Imray-guide om Kanarieöarna och det blir även lite tips om ett ganska oupptäckt seglingsområde - de flesta stannar i Las Palmas i några veckor på väg mot Västindien. Men det finns så mycket mer att upptäcka!”
Anders Ljungkvist - Långseglarväder
När är bästa tiden att kasta loss om man ska söderut?
När man lämnat de nordiska farvattnen finns det lite annat än våra frontlågtryck att ta hänsyn till. Azoriska högtrycket, Portugisiska nordan, Meltemi, passadvindar. Allt hänger ihop. Resonemang om tropiska cykloner (t.ex. hurricanes) blir det också.
Katinka Bille Lindahl och Odd Lindahl - Från Svarteskär till Svarta havet
Odd och Katinka följde sin dröm och tog sin båt, en LM32, till Medelhavet. De reste i etapper, två månader varje vår och höst. De valde vägen via Europas floder och kanaler och sedan österut på Donau. Genom tretton länder och 379 slussar. Efter 6135 km och sammanlagt sex månader var de framme i Svarta Havet, och två månader senare kunde de förtöja på Samos i Grekland. Skulle de göra om samma vägval? Kom och lyssna så får du veta!
Stanley Johnson - Moderator och medelhavsseglare