Rekord-ARC

9

212 båtar passerade startlinjen utanför Las Palmas på söndagen, fyra avvaktade i hamnen med tekniska problem. Tillsammans med flottan som seglar ARC+ via Kap Verde är det nu 287 båtar som seglar mot St Lucia i Västindien. Rekord för den här överseglingen.

Gustav Ljung med flickvän Linn , som ligger i Las Palmas och väntar på att själva gå över, har skickat en rapport från startfesten. Han har också lovat återkomma med mer från deras seglingar, som också kan följas på deras blogg www.havetrunt.se

Så sitter jag här i min lilla dinge och spanar ut över vattnet som täcks av segel i alla regnbågens färger. Startskottet har precis gått och nu är 220 båtar på väg i samlad trupp mot den lilla ön på andra sidan Atlanten…

1

På morgonkvisten samma dag packar jag ner kameraprylarna och tar gummijollen in mot hamnen. När jag kommer runt vågbrytaren möts jag av ett gäng segelbåtar i olika storlekar. Dom flesta är nästan dubbelt så långa som vår egen båt, och när dom passerar mig på bara några meters avstånd så känns dom ännu större.

7

Jag åker in i hamnen och ser hur det börjar bli köbildning ut mot start. Klockan är strax efter elva och det är drygt en timme kvar tills dom första båtarna startar.

Jag fortsätter längre in i hamnen och passerar båtar i alla möjliga former och storlekar.

12

Inne vid brygga I träffar jag på norskarna Rune och Audun som seglar en av racets minsta båtar. En vacker Najad 32 som heter Babette. Jag önskar dom lycka till och fortsätter min sicksack färd bland alla båtar.

8

11

15

Det verkar gå väldigt lugnt till och alla båtar står uppradade i väntan på sin tur att lämna hamnen. Albatros som är en av dom största båtarna får problem med styrningen precis när dom lämnat bryggan. Och måste därefter bli puttad tillbaka av hamnpersonal i ribbåtar. Men som tur är så verkar dom få ordning på det och är snart på väg mot start.

10

22

Det börjar närma sig start och vi åker ut mot startlinjen för att få va med om så mycket action som möjligt. Plötsligt går ett startskott och multihull båtarna är iväg. Vi fortsätter längre ut till starten för racingklassen. Här är det full trafik och tajt mellan båtarna. Vi hör en smäll och ser att en Italiensk båt har kört rakt in i sidan på tjejbåten Hot Stuff. Riktigt tråkigt. Men det verkar gå bra trots allt.

13

14

16

17

19

Startskottet ljuder och racingbåtarna är iväg. Det blåser inte speciellt mycket. Men på halvvind gör båtarna bra fart. Och då tänker jag speciellt på den amerikanska båten Rambler 88 som är en av förhandsfavoriterna.

18

Samtidigt börjar båtarna i cruisingklassen samlas ett stycke längre ut från kusten. Vi åker dit och prick klockan 13 bevittnar vi ett färgsprakande skådespel när många båtar sätter gennaker och spinnaker. Det verkar gå bra för dom flesta, och snart passerar den sista båten och lämnar oss ensamma vid startlinjen.

20

21

23

Men det slutade inte bra för alla… På väg in mot hamnen blir vi nämligen omkörda av Hot Stuff som blev olyckligt påseglade precis innan start. Besättningen verkar lite uppgiven. Så vi åker efter för att se vad som hänt.

Det visar sig att dom fått en ordentlig krosskada mitt på styrbords relingslist. Vilket dom ska försöka fixa så fort som möjligt och komma sig iväg senare. Men det visar sig vara lättare sagt en gjort. Och efter några timmars överläggning verkar det tyvärr som dom inte kommer till start dom närmsta dagarna. Riktigt tråkigt.

Men det verkar gå bra för dom flesta båtarna som i skrivande stund är påväg att passera söder om dom västligaste kanarieöarna. Heja Sverige!    

Gustav Ljung

karta

 


Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line