Anders Eriksson seglade hela varvet runt jorden utan att gå iland. Nu finns berättelsen i Sittbrunnens bokhandel, tillsammans med några andra segegelnördiga böcker från förlaget Båtdokgruppen.

andersAnders Eriksson lämnade Ljungskile med sin 40-fots stålketch Malala i juni 2018. Därmed inledde han sitt första försök att ta sig runt jorden för segel på egen hand utan att stanna till i någon hamn. Seglingen gick snabbt över Nordsjön och söderöver i Atlanten. Men en gammal axelskada gjorde sig påmind i södra Atlanten och Anders bedömde att risken var för stor och valde att vända. Istället gick han upp till Kanarieöarna. Någon månad senare, den 8 oktober, kastade han åter loss och styrde söderut, men nu med sikte på att få se en albatross. Målet ändrades sedan till att ta sig runt Antarktis och hem till Europa. Alltså: en segling nonstop jorden runt!

"Det finns människor som kallar sånt här för galenskap och dödslängtan. Det är precis tvärt om. Det är en intensiv längtan att leva och uppleva som driver. Alla får välja sin egen riskprofil i livet. Men att sträva efter att leva sitt liv så fritt från risk det bara går låter i mina öron olidligt. Det  räcker inte att överleva. Inte för mig. För att jag ska må bra krävs något mer, ett projekt ett mål, ett svårt uppdrag. Vad som helst som ställer krav på mig. Kravlöst och riskfritt – hua vad hemskt det låter. Intressant ämne det där, vårt förhållande till risk."

Anders seglade från Kanarieöarna till Smögen och rundade Antarktis på vägen. Han blev därmed den förste svensk som rundat jorden nonstop solo. Nu finns boken om resan i Sittbrunnens bokhandel.

Dessutom en bok om Långedragsjullar, boken om riggning av skutor av riggaren Jens Langert som fixade riggen till ostindiefararen Götheborg och några till.

 


Sittbrunnens bokhandel är öppen

Den sista idioten är inte född än

Den sista idioten är inte född än

VHF- och SRC-bok

VHF- och SRC-bok

Från tio år med Vindfält

Från tio år med Vindfält

Nautisk uppslagsbok

Nautisk uppslagsbok

Förarbevis för vattenskoter

Förarbevis för vattenskoter

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line