Sail Yard som tillverkade Arcona och Najad har gått i konkurs. 

- Vi har flyttat produktionen av höstens 4-8 båtar till våra lokaler i Henån, berättar VD Fredrik Malmqvist för Sittbrunnen. Alla årets båtar är nu utlevererade.  

Sail Yard är ett dotterbolag i Uddevalla till Orust Quality Yachts och har de senaste åren tillverkat Arcona, framförallt stått för inredningen i båtarna. Skroven har byggts i företagets lokaler i Lyse, kungshamn. För fem år sen byggdes även Najad av Sail Yard, innan produktionen flyttades till Henån. Men försäljningen har gått trögt och för ett par veckor sedan försatte sig varvet i konkurs. Åtta anställda i Uddevalla berörs. Även de tretton anställda vid plastproduktionen i Lyse har tidigare varslats.

- Vi har haft en förlusttyngd verksamhet under hela året, eftersom volymen har sjunkit och till följd av detta har vi valt att stänga ner verksamhet i Uddevalla, sa VD Fredrik Malmqvist tidigare till Bohuslänningen.

Najoffice

I fortsättningen ska Arcona, liksom Najad, byggas i Henån i samma lokaler som Orust Yachtservice, som också är ett av bolagen i koncernen OQY. Plastskrovtillverkningen kommer att göras hos HJ Kompositmontering AB i Kungshamn, som byggde Najad innan Sail Yard tog över.

Hittills 2024 har elva Arcona och två Najad levererats. På Öppet Varv i Ellös visas nyaste Najaden, 451 AC, och kan bedömas.

Arcona Yachts AB i Gustavsberg och Najad AB i Henån har inte gått i konkurs.

Niklas Krantz

Så här beskriver konkursförvaltare verksamheten.

Anbudsunderlag avseende verksamheten i Sail Yard AB i konkurs

Sail Yard AB, org.nr 556952–6824 (”Konkursbolaget”) försattes i konkurs av Uddevalla tingsrätt den 11 juli 2024, varvid advokat Mercedes Lennartsson Anderås utsågs till konkursförvaltare. Konkursförvaltningen begär nu in anbud på den av Konkursbolaget bedrivna verksamheten. Anbud kan omfatta såväl hela som delar av verksamheten, samt
enstaka tillgångar.

Verksamheten

Konkursbolaget har bedrivit båtvarv i Bohuslän med fokus på byggnation av fritidssegelbåtar av premiumkvalitet. Verksamheten har dels bedrivits från förhyrda industrilokaler belägna på Fjälla 170 i Lyse utanför Lysekil, där plastskroven tillverkats, dels på Kärrastrandvägen 119 i Uddevalla, där finsnickeri färdigställts. Båtupptagning och sjösättning har skett i anslutning till lokalen i Uddevalla med hjälp av en extern kranleverantör (mer om lokalerna följer nedan). Under månaderna närmast före konkursutbrottet har Konkursbolaget inte haft något uppdrag avseende tillverkning av någon båt och de anställda har därmed successivt sagts upp, huvudsakligen i syfte att minimera personalstyrkan för att kunna invänta beställningar. På konkursdagen arbetade elva personer i verksamheten, varav tre var föräldralediga.

Konkursbolaget har tillverkat premiumbåtar, huvudsakligen för varumärket Arcona.

Konkursbolaget har även från tid till annan producerat båtskrov och inredning av båtar till andra varumärken, såsom Najad. Sedan maj 2023 har Konkursbolaget ingått i samma koncern som de bolag som saluför segelbåtar av varumärkena Arcona och Najad.

Konkursbolaget hade vid konkursutbrottet ingen pågående produktion i lokalerna.


× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line