Vad händer med det klassiska Orustkoncerptet? I höstas seglade vi nya Hallberg-Rassy 340 mot Hallberg-Rassy 342 anno 2005 och fann stora skillnader. Nu har Axel på norska Seilmagasinet och jag jämfört vad Najad har åstadkommit med den berömda Orusttypen. Vi tog ut nya Najad 395 designad av Farr och segade den mot Najad 410/2008 - den sista versionen av varvets 40-fotare och designad av judel-vrolijk & Co. Två fantastiska båtar från två superba designers. Vilken seglar bäst? Vilken är flottast byggd? Vilken har allra högst kvalitet, bästa utrymmena, bästa sittbrunnen? 

Svaren kommer inom kort och som vanligt är Sittbrunnen först med test av en ny svensk båt . Och jag levererar - som vanligt - den djupaste, mest initierade analysen/testrapporten, som därtill är den enda utan kommersiell påverkan. "Tester du kan lita på" låter likt en klyscha, men den stämmer, också beroende på att intrycken diskuteras med Axel på norska Seilmagasinet  - Nordens bästa båttidning.

Tills testet kommer med drönarebilder i sol och skön bris, kan ett besök i Henån rekommenderas för att se hur Najad bygger. Som båtnörd blir du nöjd och tänker troligen som jag, att så borde fler båtar byggas.

Curt Gelin

NN bak.jpg

Najad 410/2008 ytterst och Najad 395 närmast kajen på Gullhommen. Skroven skiljer en del

N o N.png

Fribordshöjden skiljer 10 cm till 305:ans fördel. Vad är snyggast? Najads nya breda röda rand eller den med gamla med smala snobbränder?

DSC_8274.jpg

Vad tycker en van famiiljeseglare som Doreen Rasch om Najaderna? Hennes intryck och åsikter är med i bedömningen av egenskaperna.

DSC_8176.jpg

Inngen innerliner, fastlimmade solida, höga bottenbalkar och kraftigt vakuuminjicerat skrov är oförblommerad njutning för kvalitetsnördiga.


Sittbrunnens bokhandel är öppen

Fritidsskepparen

Fritidsskepparen

Från tio år med Vindfält

Från tio år med Vindfält

Stockholms skärgård - de 50 bästa hamnarna

Stockholms skärgård - de 50 bästa hamnarna

Ett år utan skor

Ett år utan skor

Hafsorkesterns haverier

Hafsorkesterns haverier

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line