Curres blogg:

Nystartar, byter designers och lanserar mini-yacht

1jorgen

Äntligen, kan följare av Najad tycka efter att detta särdeles kvalitets - och stilmedvetna varv fick in hela tio orders i höstas. Fem är på helt nya modellen Najad 39.5 som snart offentliggörs. Tillsammans med en 505 och en 440 i verkstaden och ett par nya 450 i beställning är kapaciteten fylld framöver.

Största nyheten är dock att varvet byter designers, framöver gäller Farr.

- Läget känns bra och det är fantastiskt roligt att förtroendet för Najad fortfarande är så stort, sa Jörgen Ottosson, Najads VD sedan september 2016 när jag kom på besök för att se hur nominerade Najad 450 CC byggs och få en lägesrapport.

Jörgen är i botten KTH-ingenjör, men har internationella meriter från tillverkning och marknad, senast som VD på Brammer AB ett industribolag i Göteborg med 67 anställda.

STARK ÄGARE
- Jag tog jobbet med Najads starke ägare Håkan Eksandh och hans fastighetsbolag Hexiron i ryggen och har garantier för att få utveckla varumärket. Annars hade jag inte börjat.

Strategin är att förstärka varumärket, att ytterligare lyfta fram Najad som premiummärke med hjälp av nya budskap och nytt modellprogram. I Dusseldorf presenterar vi nya 39.5, som riktar sig till lite yngre köpare i 40 – 60 årsåldern, som vill åt komforten och äga en fin båt, som det alltid är något visst med att ha.

2Mastbalk

- Vi ska måna om dem som gillar Najad och vårt DNA med mahogny och rostfritt, som på 450, 505 och 570 och nya 39.5. 410:an utgår 2018.

Under besöket berättade Jörgen Ottosson också att Najad byter designer.

- Vi gör det för att markera att varvet gör en nystart. Judel-vrolijk har gjort ett bra jobb, men ersätts nu av Farr, kommer vi att meddela officiellt i Dusseldorf.

MINISUPERYACHT
- Farr känns rätt, det de gör är byggbart, smart och effektivt. De ger oss en båt efter våra specifikationer med komfort, fantastisk volym och ett fint skrov. Deras engagemang i oss är stort. Pluggen ska fräsas i vår, men båten hinner inte bli klar till Öppet Varv, sa Jörgen.

3Skott

Den som följer med i segelbåtsvärlden, kan fundera på varför Najad tar fram en ”liten” båt, när trenden internationellt går mot allt större modeller.

- Vi vill tillbaks neråt i storlek, ha en båt som går att segla här på kusten, som kan hanteras av ett par. Storleken, under 12 x 4 meter, gör att de klarar sig med normal nautisk kompetens. Jag har lyssnat, varit runt och fått veta att cirka 40 fot är lagom.

För sin längd blir Najad 39.5 stor, kommer i två versioner, en med mittsittbrunn och en med aktersittbrunn. Men inga dubbla roder, det är onödigt, vi är trygga med vår design, som inte har något för sakens egen skull, menade Jörgen Ottosson med hänvisning till ett annat varv på Orust.

NY INTERIÖRSTIL
Najads nye har en säljande stil och gott självförtroende. Vilket speglas i att han bett brittiska superyachtfirman Ken Freivokh Design göra inredning och exteriör på nya Najad 39.5 för att den ska slå an hos yngre.

Freivokh designar åt de superrika och är särskilt berömd för 289-fotaren Maltese Falcon. Alltså blir det spännande att se hans extravaganta stil översatt i en svensk 39-fotare.

Ytterligare en nyhet är att Najad nu samarbetar med framåt begagnatfirman XLNT Yachting i Henån.

- Begagnatpriset är viktigt, alla vill göra en bra affär. Najader är välskötta och har bra andrahandsvärde och samarbetet kommer att få försäljningen att öka, tror Jörgen.

Följare hoppas att Najad 39.5 blir en häftig, robust cruiser och lika sanslöst byggd som övriga modellerna. Det betyder vakuuminjicerat skrov och däck, NGA-gelcoat i dubbla skikt, vinylester genomgående, riktade fibrer en masse, mäktiga bottenbalkar i laminat, stora dubbla stringers, inlaminerade skott och uberstarke vantfästen.

Sådant väger, men vikt stör sällan seglare som förstår kvalitet. Om ”Ottoson-filosofin” fungerar och Håkan Eksandhs kassa tål investeringen på cirka sju miljoner, kan Najad 39.5 mycket väl bli en verklig drömmarnas båt.

– Jag är en långsiktig ägare som vill bolaget det bästa. Vi har mycket kompetens och vi vet vad som har gått snett tidigare. Samtidigt har vi inga stora fasta kostnader utan kan anpassa oss lätt, sa han till Båtbranschen hösten 2015.

SWEDESTAR UTE
Swedestar, som följde med när Håkan köpte rättigheterna 2012 ihop med Håkan Bengtsson, är ute ur varumärkesplattformen, nu gäller allt ljus på Najad.

- Det känns mycket bra med Jörgen, vi sökte en person med erfarenhet av att bygga upp och utveckla företag. Nya affärsmodeller behövs för att möta efterfrågan på bekvämt båtägande i framtiden och det kommer Najad att lyckas med tack vare att Jörgen är VD, sa Håkan i höstas.

5Pehr4FridaAffärsmodeller och varumärkesplattformar i all ära, men lika viktigt är att besättning har båtbranschvana. Därför är det bra med Pehr Edström i styrelsen, han har koll efter att ha hållit i Maxi hos Nimbus tills fartblinde holländaren köpte märket. Därefter drev Pehr Mariestadsfabriken åt Nimbus innan riskkapitalet hos Altor tröt.

NYA DIREKTÖRER
Staffan Asp, nu med titeln försäljningsdirektör, kan också båt efter många år i branschen. Ny i båtvärlden är Frida Osbeck, vars titel är marknadsdirektör. Hon var med Jörgen på Brammer AB som commercial director. Eftersom han fann henne driftig där, och hon är ung (32), bör hennes drivkraft göra Najad gott framöver.

HÖRNRUMMET
En del nostalgi är det för den som följt Najad att komma in hörnrummet på varvet. Där satt först Najads grundare Berndt Arvidsson och suckade över fakturorna och längtade mest efter att gå ut i verkstaden och bygga båtar.

Hösten 2006 övertalades han av sin marknadschef Alfred från Holland att sälja varvet. Då flyttade denne in i rummet och expanderade stort på krediter och dunster. Han fick dock stormrike britten Rupert Lywood, tillika Najad 570-ägare, att fylla på med många miljoner. Till slut, 2009, fick han ut fartblinde Alfred från rummet ”på grund av vanskötsel” genom att spä ut aktierna. Teknikern Mikael Gustavsson tog över det och styrde Najad till 2011, då Mr Lywood hade fått nog och Najad gick i konkurs.

2013, efter en andra konkurs, köpte Håkan E och Håkan B Najad, men ingen flyttade in i chefsrummet. Håkan B med Staffan Asp som säljare, nöjde sig med ett rum i korridoren hos Orust Yacht Service och Claes Samuelsson, förr Najadbyggare.

6NajDNA

 

Sedan i somras har Jörgen Ottosson det legendariska rummet, vars väggar vet mycket. Men golvet är slitet efter att ha trampats oroligt under alla turer för Najad genom åren. Ett nytt i Najadstil, kunde kanske symbolisera nystarten?

Curt Gelin


Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line