rassydom

{jcomments on}rassy fick rätt

Uddevalla tingsrätt dömde Bengt Nordé att betala över 800 000 kronor i rättegångskostnader till Hallberg Rassy. Domstolen tyckte inte att Nordé hade lyckats bevisa att skrovets laminat hade "bristfällig vidhäftning", dvs hade spruckit, på den båt han köpt.

2,7 miljoner kronor betalade Bengt Nordé och hans fru för en ny Hallberg Rassy 37, till det kommer övriga kostnader på ca en halv miljon kronor. När de skulle göra hål för en genomföring upptäckte de att plastlaminatet hade delat sig i skrovet under vattenlinjen. Tre besiktningsmän har sen dess  stämplat båten som sjöoduglig, och tvisten har hamnat hos Uddevalla tingsrätt.  När Christoph Rassy och hans experter undersökt båten har de dock inte kunnat konstatera några vad de ser som onormala fel.

Eftersom det är köparen som stämt Hallberg Rassy, räckte det inte när ord stod mot ord, expert mot expert, enligt tingsrätten.

Några mindre fel, som tingsrätten konstaterade inte var väsentliga, har båtbyggaren erbjudit sig att avhjälpa, men han har inte fått tillgång till båten för att göra det.

"Vi har fått vår dom – för mig en osannolikt dom - sannolikt en dödsdom", skriver Bengt Nordé i Sailguides forum.

"Mitt liv började med båt på 1940-talet och jag haft båtar sedan dess, även själv byggt båtform och plastbåtar. Drömbåten, en HR 37, inköptes och blev en mardröm. 6-7 miljoner kronor back om tingsrättens dom står sig.

Vår advokat har gått igenom domen och förstår inte hur domstolen på punkt efter punkt maler ned opartiska professionella företag, som t.ex.
Underkänner Ångpanneföreningen provningsingenjörs opartiska mkt kvalificerade undersökning.
1. Underkänner en av världens främste i kompositer, Professor Karl-Axel Olssons undersökningsmetoder och resultat.
2. Underkänner Docent vid Chalmers som har eget företag, Ad Manus Materialteknik AB, som utbildar båtföretag i båtbyggande och kvalitetssäkring.
3. Underkänner civilingenjör med aktiebolag som lagt stort jobb på hållfasthetsberäkning.
4. Underkänner 2 båtbesiktningsmän tillhöriga Båtbesiktningsmännens Riksförbund.
5. Underkänner specialist som endast reparerar trasiga plastbåtar.
6. Underkänner gjorda 2 ultraljudsundersökningar.

Domen rekommenderas av vår advokat att överklagas. Möte om detta sker den 1.11.2010. Vår advokat anger domen ”Frapperande”."

Under processens gång har Bengt Nordé dokumenterat alltihop i en 97 sidor tjock powerpointpresentation, som han också spridit till diverse båttidningar, som dock valde att inte publicera någonting. Dessutom de olika besiktningsprotokollen.

Hela domen finns att läsa här

HR:s bevisning har Bengt Nordé lagt ut.

Dan före domen visade TV4 ett reportage i Nyheterna (spola fram nästan till slutet för det inslaget).

 

Sittbrunnenfilmer

Vi använder cookies.
Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.