Vill ni se en stjärna?

{jumi [jumi/alma.html]}

Det är en segelbåt som har hedersplatsen när Båtmässan i Göteborg öppnar den 6 februari. Det är den nybyggda Stjärnbåten Alma. Den första på över 40 år. I bakgrunden finns Stjärnbåstkonsortiet i Nol, som renoverar Stjärnbåtar på löpande band.

Sittbrunnen har följt arbetet med att återuppliva 1900-talets stora ungdomsbåt. {SCOpenGraph image=http://www.sittbrunnen.se/images/stories/batar/stjarnsjosattning.jpg}

stjarnjanne

Stjärnåten ritades för GKSS 1913 av varsförmannen på Ängholmsvarvet Janne Jacobsson, som en lottbåt för pojkar. På ritningen kallades hon Rymlig, men båten döptes till Joyce. 1927 gjorde GKSS en storbeställning på 20 båtar till ungdomsverksamheten. Joyce ansågs vara den bästa pojkbåt Janne Jacobsson gjort, så den  togs upp till Sunds Sandsvik på Orust och mallades av. Båtarna fick namn efter stjärnor och hela klassen kom att kallas Stjärnbåtar.

stjarnlans2

I Finland började man 1932 bygga "Vingbåtar" efter samma ritningar och i England kom 1937 "Loch Long" efter ritningar från Stjärnbåten. 1939 antogs Stjärnbåten som en officiell klass av Svenska Seglarförbundet. 1966 gjordes ett försök att modernisera klassen och båtarna fick föra spinnaker, men populäriseringen lyckades inte, plasten gjorde sitt intåg och 1973 byggdes den sista Stjärnbåten i trä under 1900-talet, nummer 531. Ett försök med plaststjärnor gjordes, men det blev bara två båtar.

stjarnor

Stjärnbåtarna seglades av juniorer i Göteborg, Stockholm och Gävle. Alla eller nästan alla de framgångsrika kappseglare som började sin bana på 30-, 40, 50 eller 60–talet har kappseglat Stjärnbåt. Det gäller Pelle Gedda, Pelle Pettersson, John Albrektsson, Peter Norlin, bröderna Sundelin och många andra.

stjarnrigg

Stjärnbåten har typiska västkustformer och är klinkbyggd, vanligen i furu med översta bordet i ek. Stjärnbåten är plattgattad med utanpåliggande roder och en tung järnköl.Skrovet är extremt lätt, pga den tunna bordläggningen.

stjarnalma

På 1980-talet började några entusiaster i Sandhamn åter kappsegla med Stjärnbåtar. De kallade sig Sandhamns Seglande Stjärnor. Många av medlemmarna var mycket meriterade kappseglare. När de tröttnade tog föreningen Baggensfjärdens Stjärnbåtsseglare över och ordnar kappsegling på måndagar och onsdagar. I slutet av sommaren ordnar de mästerskap.

stjarnverkstan

I Göteborg väcktes Stjärnbåtarna till liv igen i samband med 100-årsjubileet. Ett konsortium bildades som i en verkstad i Nol jobbar på att rädda och renovera gamla Stjärnbåtar. Ett tiotal båtar seglar nu flera regattor varje sommar, med bas hos GKSS i Långedrag.

stjarnjesper

2015 byggdes Stjärnbåt 535 Alma, av Jesper Wilén i Grundsund, på beställning av Claes Sjölin.

stjarnsjosattning


Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line