Seglingens år 2015

Segling är miljövänligt. Segling är hälsosamt. Segling är himla kul. Men tyvärr är det inte så populärt som det borde vara, och allt för få verkar bry sig. Åtmindstone under 2014. Kanske kan vi göra 2015 till seglingens år, om vi hjälps åt.

Segling är en sport, men också en fritidssysselsättning, en passion eller helt enkelt ett bra sätt att umgås och samarbeta. Ett sätt att uppleva naturen, äventyr och tävlingar.

Segling är också en bransch som inte går alltför bra nuförtiden. De ungdomar som vill tillbringa den hetsiga arbetsperioden i maj på båtklubben i helgerna blir allt färre. Små båtar med stora motorer lockar mer och segelbåtsleverantörerna säljer så få båtar att de inte anser sig ha råd att delta på de svenska båtmässorna. Inget svenskt bolag anser sig ha råd att backa en svensk båt i Volvo Ocean Race. På Search Magazine visade de ett klipp från Aftonbladet-TV där panelen kom fram till att segling inte är en sport.

Inte ens svenska båten i Americas Cup hade sist någon svensk besättningsman, eller rättare sagt kvinna, ombord. Och när den svenska seglareliten möts med fighter i spektakulära katamaraner i svenska hamnstäder så gäspar gammelmedia. Visst är det trevligt att tusentals åskådare tar sig ut på klipporna vid Marstrand och Tjörn, men varför är det så tyst i media?

Förebilderna blir färre och färre. Mediebevakningen minskar och ungdomsverksamheterna har fått hård konkurrens av dataspel och youtube.

Alla slåss på sitt håll. Segelbåtstillverkarna för att hålla en minimal produktion igång i väntan på att vinden ska vända, segelmakarna ställer om till reparationsarbete och kinasegelbeställare.
Seglarförbunden försöker rekrytera till sin egen verksamhet, Kryssarklubben försöker upprätthålla intresse för seglarskolor och 24-timmarsseglingar, Artemis jagar svenska proffseglare.

Vore det inte på tiden att alla goda krafter slog sina kloka huvuden ihop för att se var man kan samarbeta. Hur kan man lyckas med genomslag i nya medier utan att fastna i "egna-klick-fällan".

Hur öppnar vi ögonen på gammelmedia?  Hur lockar vi ungdomar att börja segla? Och kanske ännu viktigare: Hur få dem att fortsätta när de träder in i vuxen- och familjelivet? Kan man hitta former att kombinera båtklubbar med segelbåtsuthyrning? Seglarskolor med musikfestivaler?

Om vi kan samlas i ett gemensamt forum kanske vi kan hitta nya vägar, mötesplatser och trender. Som fungerar i den nya digitala världen, på havet i etern och i samhället.

...och så bara lite bilder från året 2014 som just gått:

 {artprettyphoto path="images/stories/niklaskrantz/2014" height="75" showTitle="0" slideshow="6000" autoplay="true" social_tools="false"/}

Jag tänker mig inte att Sittbrunnen ska göra detta. Kan jag dra ett strå till stacken gör jag det gärna. Men jag tror att vi alla, sajter, tidningar, organisationer,företag, mm, mm, som värnar om seglingen, skulle kunna jobba åt samma håll. För 2015 ser verkligen ut att kunna bli seglingens år, med segelsommar i Göteborg: Volvofinalen, Stena Match Cup, M32 och Americas Cup World Tour mm, förhoppningsvis nyförsäljning av segelbåtar om räntorna håller sig på mattan. Och fortsatta framgångar för svenska seglare förstås, i matchracing, Volvo Ocean Race mm

Jag tror på 2015 som seglingens år! Det skulle i alla fall vara himla kul. Ses då….

Niklas Krantz


Sittbrunnens bokhandel är öppen

Katastrofkurs: Estonias väg mot undergång

Katastrofkurs: Estonias väg mot undergång

Bortom horisonten

Bortom horisonten

VHF- och SRC-bok

VHF- och SRC-bok

Furusundsleden - Stockholm till Söderarm

Furusundsleden - Stockholm till Söderarm

Allt väl ombord

Allt väl ombord

Nytt i

Sittbrunnen på Facebook

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line