Sittbrunnen lever

Det är snart fem år sen jag bara på kul startade sajten Sittbrunnen. Jag vet inte om jag snart måste bestämma mig för vad den ska vara för något, eller om den ska få fortsätta att leva sitt eget liv. Fast å andra sidan spelar det kanske ingen roll, jag har en känsla av att den fortsätter sin egen väg, oavsett vad jag bestämmer.

Jag började för att jag köpt en egen båt, gjorde en sida om den, sen en sida om hur man seglar, Landkrabbans Seglarskola, och sen rullade det bara på. Jag har hela tiden velat öppna för alla som ville bidra som jag, med texter, bilder, filmer och idéer. Några kom med enstaka eller upprepade inlägg, som Stina Lönn från Gävle, Gunnar Vagerstam och Mary Omming, andra har återkommit flitigt under åren, som Christofer Alandsberg och Anders Egerö. Jag tycker det är himla kul att sajten har levt ett eget liv. Och dessutom har jag träffat och fått kontakt med så förfärligt många intressanta personer under resans gång. Känn er träffade allihop.

Jag slutade på Sveriges television efter 25 år för att förverkliga drömmen om en TV-kanal  för skärgården. Kustkanalen var tänkt som en utveckling av Sittbrunnen. Men vi lyckades inte ena oss om inriktningen och när vi inte lyckades hitta kapital för att finansiera ett fullödigt innehåll bestämde vi oss för att dela på oss. Jag hoppas att det ska gå bra för Sven Irving och Göran Gross som fortsätter att kämpa för Kustkanalen som en webbkanal för maritim turism.

Själv vill jag fortsätta att skildra skärgård och båtliv. Så i sommar har jag filmat till höger och vänster. Eftersom jag nu inte har någon tv-kanal publicerar jag filmerna här i Sittbrunnen. Men också hos alla andra som vill ha dem. För redan från starten har jag försökt hålla en öppen attityd, med cred till dem jag hittar och nyheter hos, länkar till så många som möjligt. I överkanten rullar också nyheter från dem jag tekniskt lyckats koppla rss-flöden från.

Särskilt när det gäller segling tycker jag det saknas samarbete. Alla kör sina race, tävlingsseglarnas klubbar pråmar sina egna stjärnor, hemsidor och tävlingar, segelbåtsleverantörerna har just lyckats med ett samarbete, tyvärr hittills bara om att INTE göra något på båtmässorna. Och båtklubbarna tjafsar mest om vem som ska vara med var och hur man ska kunna slippa betala för de jättedyra och krångliga datasystem man dragit på sig. Någon borde slå ett gemensamt slag för den härliga och miljövänliga seglingen, innan motorbåtarna tar över helt.

Så jag tänker mig att Sittbrunnen får fortsätta leva som en öppen plattform för båtliv och segling i allmänhet, och nöjessegling eller cruising i synnerhet. Kom gärna med synpunkter, idéer eller bidrag. Sajten leverarar ingen vinst, hittills är det en ren förlustaffär. Och jag tror aldrig den kommer att bli något annat. Jag tar visserligen gärna emot annonser, men har en förmåga att bränna allt och en del till på innehållet. Däremot har jag nu ett eget produktionsbolag för webb, video och live-sändningar, Sittbrunnen AB, som gärna åtar sig uppdrag, om det skulle dyka upp.

Niklas Krantz


Sittbrunnens bokhandel är öppen

Ankarliv

Ankarliv

Långedragsjullar

Långedragsjullar

Från tio år med Vindfält

Från tio år med Vindfält

Slusshandboken

Slusshandboken

Nautisk uppslagsbok

Nautisk uppslagsbok

Nytt i

Sittbrunnen på Facebook

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line