2012 blir nu 2013

Den 11 december dog Ylva i cancer. Hon var min flickvän. I mer än 10 år hade vi seglat ihop. Hon var den finaste människa jag någonsin träffat. Jag har underlåtit att uppdatera den här sidan regelbundet sen det hände.

Fler har dött under året, som den fantastiska segelbåtskonstruktören Peter Norlin. Hela djävla branschen har got nuts, med en finansiell varvskris. Men nu syns ljuset i tunneln. Hallberg Rassy, som förut varslat, söker nu nya medarbetare. Och eftersom jag tror att just båtbranschen är en föregångare i ekonomin tror jag att detta betyder att den grekiska och spanska EU-krisen är på väg bort, att båtindustrin är på väg upp i Sverige.

Sveriges enda OS-guld var i segling. Men ändå negligerades det av SVT, min vardagsarbetsgivare, och hela seglings-Sverige. Någonting är fel, i Konungariket! Segling är på undantag, både i tävling och på fritiden

Sittbrunnen har funnits i tre år. Det har varit en kanal där jag har kunnit föra fram min entusiasm för att segla, om än i begränsad upplaga. En sida där fler har kunnat berätta om sina seglingar och båtäventyr. En sida som tagit ställning för kampen mot miljöförstöring och klimathotet.

Jag vill fortsätta. Jag vet inte riktigt hur jag ska ha råd att att göra det. Det finns många sponsorer som vill satsa på tävlingar, andra vill marknadsföra sina varumärken. Jag vill inte sälja mig till dem, jag vill sälja mig till alla som älskar att segla. Som jag. Och det är enligt de statistiska undersökningarna ungefär en tredjedel av alla svenskar. Och snart upptäcker alla de nya svenskarna vilka unika skärgårdar som finns runt de svenska kusterna. De är ju världsunika. Och vi får faktiskt plats, om vi fortsätter att hjälpas åt som vi alltid har gjort i all vikar och klippor utmed de svenska kusterna.

När det gäller havsmiljön har mycket hänt under året. Kemikalieinspektionen har äntligen förbjudit de "zinkblödande" östersjöfärgerna, som forskarna redan för tio år sedan bevisade var lika giftiga som de gamla kopparfärgerna. Se artikeln "Båtbottenbluffen" i Sittbrunnen.

Ett annat beslut är att avloppsutsläpp från fritidsbåtar ska förbjudas från 1915. Utsläpp som utgör några promille av näringstillföseln till Östersjön. Ett symboliskt förbud, eftersom det i praktiken är mycket viktigare hur jordbruksutsläpp och reningsverk runt hela Östersjön hanteras. Men symboliska handlingar av enskilda individer kanske i slutändan är det enda som kan rädda jorden, när klimathotet slår till. För hotet mot klotet kräver att alla sätter till alla klutar, oavsett vilka klutar som är störst.

1982, innan de fanns i Sverige, seglade jag med Greenpeace till Cherbourg i Frankrike för att stoppa bearbetningen av japanska atomsopor (för en artikel i kulturtidskriften 2NioNio). Nu, 2013, skulle jag vilja delta i kampen för miljö och skärgård med Sittbrunnen, och alla möjliga andra kanaler. För det är ju från havet vi stammar och det är i havet vår framtid finns.

Kanske är Sittbrunnen vägen mot vårt gemensamma hav, eller också blir det bara en kanal där jag berättar vad jag gör i den vägen. Vi får väl se, jag vill i alla fall driva frågan. Och jag vill gärna ha lite hjälp på vägen från dig som vill samma sak. Om du vill!

 

Gott nytt 2013.

Niklas Krantz


Sittbrunnens bokhandel är öppen

El, elektronik och nätverk ombord

El, elektronik och nätverk ombord

Den sista idioten är inte född än

Den sista idioten är inte född än

Kokkonst i kabyssen

Kokkonst i kabyssen

Ett år utan skor

Ett år utan skor

Allt väl ombord

Allt väl ombord

Nytt i

Sittbrunnen på Facebook

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line