Att ta risker
På jobbet säger de när vi gör riskanalyser, att den största risken är när Niklas får en ide. För två år sen fick jag det. Jag ville göra en webbsida som inte bara handlade om min båt Hafsorkestern. Jag Hade skrivit Landkrabbans seglarskola och fått en massa glada tillrop. Så varför inte skapa en sajt om det jag tycker är allra roligast; att segla? En sida där man kan mötas, uppleva saker och drömma om havet.
Sittbrunnen fick ett hundratal besökare varje dag det första året och några regelbundna medarbetare. Det tyckte jag var riktigt bra. Andra året dubblerades besökarantalet till tvåhundra om dagen. Nu på det tredje har vi flera gånger under mars månad nått över fyrahundra besökare varje dag. Den 28 mars slogs rekordet med 934 unika besök. Snittet för mars blev 372, så det är nästan en fördubbling igen. På Facebook ökar antalet "gillare" stadigt, vilket är kul.
Och skribenterna blir bara fler. Stina Lönn och Anders Egerö var med från början, Gunnar Vagerstam återkommer då och då. Mary och Erik Omming på väg ut i världen recenserar böcker och skickar fina vykort från när och fjärran. Christofer Ahlandsberg betraktar världen ur ett sittbrunnsperspektiv och har nu retat upp alkoholmafffian genom att ta 0,2-promillegränsen i försvar. Det uppmuntrar till debatt, vilket jag tycker är både nytttigt och kul.
Jag tycker också det är roligt med rörlig video, som är lättare och lättare att syssla med på webben. Så jag gör något lite då och då. På båtmässorna testade vi att direktsända från tjejträffarna. Det fungerade riktigt bra, trots billig och delvis hoplånad utrustning. Till sommaren ska jag se om det går att sända från båten med ett 4G-modem jag skaffat. Och det vore extra kul om någon som har eller tänker filma skickar några klipp eller ett längre avsnitt för att visa i Sittbrunnen. Det funkar antingen att länka till ett youtubeklipp, eller så laddar jag ner materialet på en server. Provar just nu med en stockholmsfirma som jobbar med streaming, Solidtango, som också är intresserade av segling. Rapportera gärna om hur det fungerar.
Och kom gärna med kritik, fler idéer, bilder, texter eller glada tillrop. Hör av dig om du vill recensera någon ny bok, så skickar vi den.