Att åka ovanför vattnet!

{jumi [jumi/foil.html]}

Båtar som går ovanför vattenytan, det verkar lite magiskt. Sittbrunnen har testat den svenska uppfinningen Foiltwister, som flyger ovanför vågorna på ett patenterat bärplan, som kan fällas in när man närmar sig land. Och det konstigaste av allt: Den fungerar!

Så här skriver de själva i sin pressrelease om båten:

FoilTwister är något så ovanligt som en nykonstruerad svensk bärplansbåt. Den drar bara c:a 0,2 liter per sjömil, och gör 30 knop med en 50 hk motor. Bärplanet är infällbart. Höjden över vattnet kontrolleras genom en ytavkännare, som reglerar anfallsvinkeln på bärplanet. Stabiliseringen i sidled sker helt mekaniskt enligt en ny, patenterad metod. Konstruktör och uppfinnare: Alexander Sahlin.
Det hela började 1996 då Björn Haraldson följde med i sin pappa Bengts Smugglerbåt. Smugglern är en mycket sjövärdig men ändå traditionell motorbåt som drar mycket bensin och skumpar när det blåser. Björn, som är systemingenjör, utformade en kravspecifikation med tuffa krav på bekvämlighet och bränslesnålhet. Björns barndomskamrat Alexander visste att en vingprofil som rör sig helt under vattnet fungerar avsevärt bättre när luft inte stör vattenströmningen - jämför med när en propeller ventilerar eller kaviterar. Problemet är att båten blir väldigt vinglig om vingspetsarna inte får sticka upp ur vattenytan och skapa stabilitet.

Så föds uppfinningen som mekaniskt stabiliserar en nedsänkt vinge - Alexander testar idéen på en modell och det fungerar! Tre år senare och med flera modellförsök och tester i fullskala skapas FoilTwister, en konceptbåt som använder denna nyutvecklade teknik. Hård testning under tuffa förhållanden har visat att idéen håller.

Med FoilTwister återskapas nu en god tradition med bärplansbåtar, fast i en helt ny tappning. Det fina är att de stora nackdelarna med traditionella bärplansbåtar nu har eliminerats. Vilka är de?

Jo, en traditionell bärplansbåt har flera ytskärande bärplan som sticker ut åt sidorna vilket gör båten svår att lägga till med och också att hantera på trailer eller vid båtupptagning. Med ytskärande bärplan menas att bärplansvingarna sticker upp ur vattenytan vid normal gång. Ni som har en Volgabåt känner till detta. FoilTwister har endast ett och dessutom uppfällbart bärplan som inte sticker ut på sidorna. FoilTwister kan därigenom enkelt transporteras på en vanlig trailer.

FoilTwisters nedsänkta bärplan har avsevärt bättre vingegenskaper än ytskärande bärplan. Detta förbättrar bränsleekonomin rejält. Tack vare den patenterade stabiliseringsfunktionen upplevs också FoilTwister som en mycket stabil båt. Ytskärande bärplansbåtar är rätt skumpiga när det blåser medan FoilTwister skär genom vågorna som en varm kniv skär genom smör. - Det måste upplevas! säger Björn Haraldson som tillsammans med Alexander Sahlin är grundare till företaget Elektrofoil. Namnet Elektrofoil syftar till att de tänker sig eldrift så småningom. Det ska bli spännande att följa den utvecklingen i tider av drastiskt höjda bränslepriser! Tänk att åka tur och retur till Sandhamn från Stockholm i 30 knop på ett batteri som laddas i vägguttaget..

Konceptet kan appliceras på motorbåtar från vattenskoter till fartyg av ungefär Vaxholmsbåts storlek. För större fartyg är den relativa vinsten störst om man tänker sig att åka väldigt fort. Att använda tekniken för transporter över stora hav i höga hastigheter är en mycket intressant tillämpning. I mindre skala är konceptet väldigt attraktivt för transportbåtar, taxibåtar och fritidsbåtar som används som pendlarbåtar.


Sittbrunnens bokhandel är öppen

Från tio år med Vindfält

Från tio år med Vindfält

Åland, de 50 bästa hamnarna

Åland, de 50 bästa hamnarna

Bortom horisonten

Bortom horisonten

Hafsorkesterns haverier

Hafsorkesterns haverier

Stockholms skärgård - de 50 bästa hamnarna

Stockholms skärgård - de 50 bästa hamnarna

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line