Curres blogg:

Mikael och Fredrik prisade

1Mikael

Stockholms och Sveriges meste havskappseglare Mikael Ryking gjorde en smått osannolik insats efter att ha kommit i mål på St Lucia i ARC 2016 med sin Pogo 40. När han nåddes av meddelandet att en brittisk Bavaria 44 hade mastat av halvvägs över Atlanten och behövde diesel erbjöd han sig att segla ut.

Men innan Mikael hann iväg fick britterna assistans av en motoryacht som tog deras båt på släp till Antigua. Varpå britterna försynt frågade Mikael om erbjudandet kvarstod.

- Självklart, meddelade han; seglade över till Antigua, hämtade upp besättningen och seglade tillbaks till St Lucia. På så sätt fick britterna vara med om att gå i mål i ARC och delta i festligheterna tillsammans med alla övriga 275 besättningar i Rodney Bay.

För den insatsen hedrades Mikael välförtjänt på avslutningen häromdagen med pris för att i sann ARC-anda, för goodwill och den entusiasm som rallyt skapar bland deltagarna ha seglat 185 M till Antigua och lika långt tillbaks med britterna på Bavaria 44:an.

För det fick han stående ovationer, men själv sade Mikael:

- Detta är så mycket bättre än förväntat, men ändå sååå stolt. Inte riktigt för mig, men det sätter ljus på vad som räknas i livet - och ta hand om varandra.

Jaha ja. Andra plats är första förlorare och fjärde plats är biggest loser. Hade varit en stor ära att dela podiet med Rambler 88, men fyra i racing division är ok. Men bästa är definitivt den andan av ARC priset!

Tack så mycket för besättningen på Talanta och alla andra underbara sjömän som varit en del av en annan rocking ride över atlanten!

2Fredrik

En ännu starkare insats och ett hedersomnämnande av ARC-ledningen gavs till Fredrik Olsson, skeppare på More 55:an L.i.a of Sweden. Han fick det för ”otroligt sjömanskap och uppfinnningsrikedom”. Detta för att Fredrik som bekant undsatte Lady Nor, som fått roderhaveri efter att ha gått på något i vattnet ute på Atlanten.

https://youtu.be/PAHaoJu21w4

Fredrik seglade tillbaka för att assistera och på plats tillverkade han och besättningarna ett fodral, som de dök ner en hel dag och drog över den kvarvarande roderaxeln. På så sätt kunde den slovenska besättningen fortsätta till St Lucia.

Fredrik kommenterade lugnt, att Lady Nor nu var ”lite tung på rodret.”

3LadyNor HR

Två svenska seglingshjältar, två förebilder!

Båda fortsätter nu att segla i Karibien och båda behöver besättning. På programmet står för Fredriks del Heineken Regatta på St Martin i mars med den More 55, som han ska hjälpa segelmakaren Anders Lewander till prisplats. Detaljerna finns på hemsidan för hans uppdragsgivare More Sailing.

Mikaels planer: Först lite skön cruising i Karibien! Under vintern/ våren blir det kappseglingar i Karibien som tex RORC Caribbean 600. Efter det segla hem båten till Europa, troligtvis via någon kappsegling som tex Antigua to Bermuda race. Efter Fastnet race är det så dags för Transat Jacques Vabre - Frankrike till Brasilien double handed.

4Lisanne

En annan svensk värd att följa är Lerums storseglare Eric Alfredsson i hans Oyster 575 Lisanne. Större, bekvämare båt, hindrar inte honom att gasa, närmast i Antigua Week ocvh sedan i ett rally runt jorden.

Curt Gelin


Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line