Curres blogg:

Stockholmare ligger tvåa

” Måste göras” heter det om att segla över Atlanten och den maningen har i år hörsammats av hela 20 svenska besättningar i allt från solida långfärdsbåtar till populära familjebåtar, avdankade racers, gamla familjebåtar och en äkta racer – en sanslös franskbyggd Pogo 40S2. Den är inköpt av Mikael Ryking, tidigare X-332 seglare och med ombord på resan över ”Pölen” har han en annan X-332 seglare - Mats Victorin plus Emely Hagen och Karl Jungstedt. Och de kör som de är vana vid hemma – för fullt.

Första timmarna efter starten i söndags var de uppe i 20 knop med Talanta och i skrivande stund forsar båt och besättning fram i 9,6 knop och ligger på andra plats efter Team Brunel på beräknad tid. Trea ligger en italiensk Carrol 60 och det verkar tätt- bara tre sjömil skiljer enligt den utmärkta trackern på arrangörens hemsida. Följ Ryking & Co på www.worldcruising.com.

Mest amärkningsvärda deltagarna är dock Pekka och Barbro Carlsson i en L 32, en 32 fots Laurinkoster byggd på Karlskronavarvet på 1960-talet. Pekka och Barbro är hedersgäster i årets ARC, eftersom de var med när rallyt ordnades för första gången år 1985. De har bott och seglat sin Corona Aq i många år och är sinnebilden av lättsamt långseglarliv.

Raka motsatsen är förstås Pogo 40S2, den är gjord för extrem kappsegling på havet, bred, lätt, skarpa slag, dubbla roder, vattenbarlast, kolfiberrigg, mycket segel och flat som en surfbräda under vattenlinjen. Konstruktör är Pasquale Conq med designfirman Finot-Conq som är ledande i genren.

Min egen erfarenhet av Pogo 40 är från ett test av lillasystern Pogo 30 för tre år sedan. Varvets folk hade semester, men lånade ut en 40:a för att bo i under de dagar jag skulle segla med 30:an. Interiören var mer för asketer än för en mer än medelålders testseglare. Men det gick att ana fartpotentialen för Pogo 30:an lättade vid 5-6 meter per sekund och 40:an ska enligt VPP komma upp i 19 – 21 knop på djup slör i hård vind. Gå in på www.finot.com och föreställ er hur fort Mikael Ryking med besättning kan segla.

Curt Gelin


Sittbrunnens bokhandel är öppen

Öregrunds övärld -  Från Arholma till Örskär

Öregrunds övärld - Från Arholma till Örskär

Slusshandboken

Slusshandboken

Kokkonst i kabyssen

Kokkonst i kabyssen

Från tio år med Vindfält

Från tio år med Vindfält

Åland, de 50 bästa hamnarna

Åland, de 50 bästa hamnarna

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line