Äntligen räkförbud!

Nu är det slut på räkorna - äntligen.  Visserligen har WWF rödlistat räkorna för att de inte ska fiskas ut helt. Men jag tycker att trålarna borde stoppas även om det hade funnits hur mycket räkor som helst.

Nordhavsräkan har nu fått rött ljus överallt utom i Barents hav, skriver Världsnaturfonden i sitt pressmeddelande. Det är i första hand dåliga beståndsuppskattningar, risk för överfiske, dumpning av små räkor i havet, otydlig förvaltning och kontroll som ligger bakom.

Att kasta tillbaka småräka för att höja värdet på fångsten förbjöds i Västerhavet 2009, men kontrollen av den olagliga aktiviteten har inte skärpts tillräckligt. I Sverige landas ca 1200 ton kokt räka av svenska och danska fiskebåtar – och drygt 8 000 ton importeras från Norge.

WWF har upprepade gånger tryckt på ansvariga myndigheter, men responsen har varit svag och få åtgärder har satts in.

– EU har gett våra fiskare rättighet att fiska räkor och den förutsätter jag att man utnyttjar, kontrar landsbygdministern Eskil Erlandsson (C) i Västnytt.

– Vad beträffar bestånden är de på hygglig nivå och svenska fiskare har rätt att ta upp den kvot som är dem tilldelade, säger Erlandsson.

Men  trålarna borde stoppas även om det hade funnits hur mycket räkor som helst. Och ministern kan vi byta i september.

Ymer, Brattvåg, Evy och Saga hette trålarna på Ramsö när jag var liten. Av dem kunde man köpa nykokta räkor vid kajen på somrarna. Det var gott.

Men några år senare gjorde öns skärgårdsförening en gemensam tur in till Tjärnö marinbiologiska laboratorium. Där berättade forskarna om hur det såg ut på 200-300 meters djup i Kosterfjorden. De visade bilder som såg ut som de var tagna på en nyplöjd åker. Det var spåren från de stora bladen som styr trålen över bottnen. Allt skrapas av i jakten på de små räkorna som sitter på bottnen.

Runt Kosterfjorden finns faktiskt korallrev, vilket är unikt så här långt norrut. Ögonkorallen, Lophelia pertusa lever på mellan 80 och 100 meters djup. Men reven är söndertrålade, och trots att man infört trålförbud just över dem, så hittar marinbiologerna fortfarande färska trålspår tvärsöver.

Trålfiske är helt enkelt total ödeläggelse av havsbottnen.

Efter det studiebesöket smakar räkorna inte lika gott.

Visserligen högg Tomassons upp Saga häromåret, den sista räktrålaren på Ramsö, och Silverön på Koster kastade in de oranga gummihandskarna förra året. Bara Brattvåg nu på Sydkoster trålar vidare. Fortfarande finns det dock många fler räktrålare i Sverige, 65 stycken, mot Danmarks 12.

Så det är bra att restaurangerna nu slutar att sälja västkusträkor, och att vi konsumenter slutar köpa dem. För då kanske våra havsbottnar överlever. Och kanske fisken.

Niklas Krantz


Sittbrunnens bokhandel är öppen

Förarbevis för vattenskoter

Förarbevis för vattenskoter

Ett år utan skor

Ett år utan skor

Nautisk uppslagsbok

Nautisk uppslagsbok

Gotska Sandön - en besöksguide.

Gotska Sandön - en besöksguide.

Furusundsleden - Stockholm till Söderarm

Furusundsleden - Stockholm till Söderarm

Segling från hela världen

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line