Nu kan man tvätta båten i Hällevik, i Blekinge. Det är ju utmärkt eftersom första havstulpanvarningen kommit in föri Blekinge län, Västerviks-området, Södertörn i Stockholms skärgård och Östhammars-området. 

Du kan själv känna efter på båtbotten om havstulpanerna finns där och om de är många (om nu båtens utformning medger det). Med fingerspetsarna kan man känna på botten och om man då hittar "många" det vill säga cirka 10-20 per kvadratdecimeter eller fler, är det definitivt dags. När havstulpanslarverna slagit sig ner på botten så är de först små, mindre än 1 mm. De har då också tunna skal omkring sig. Man känner dem som tydliga små "knottror" som sticker upp ungefär 1 mm. De känns spetsiga och vassa. De går lätt att krossa med handen eller med en borste eller högtryckstvätt (om du har möjlighet att lyfta upp båten). Som båtägare kan man även besöka någon båtbottentvätt i närheten. Man har någon till några veckor på sig innan havstulpanens skal blir hårdare och de växer sig större. Då blir de mycket svårare att få bort.

En ren båtbotten är viktig för både segelbåtar och motorbåtar, inte minst för att minska friktionen och därmed också bränsleförbrukningen.

De flesta båtar behöver skydd för att minska påväxt av havstulpaner, alger och musslor och målas i stor utsträckning med båtbottenfärger. De som fungerar innehåller gifter som är skadliga för den marina miljön. Att tvätta båten i en båtbottentvätt är inte bara en miljövinst. Båtägaren slipper köpa dyr färg och ägna tid åt att skrapa och måla båten. Det är också skönt att slippa andas in damm från slip- och färgrester. Smartast är alltså att skippa färgen och tvätta istället. Nu även i Blekinge.Sittbrunnens bokhandel är öppen

Bortom horisonten

Bortom horisonten

Landkrabbans seglarskola

Landkrabbans seglarskola

Ett år utan skor

Ett år utan skor

Den sista idioten är inte född än

Den sista idioten är inte född än

Fritidsskepparens Utsjöskeppare

Fritidsskepparens Utsjöskeppare

Segling från hela världen

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line