Kalmarmässan

Kölfritt i Kalmar 23-25 maj

Historien om IJ-båten, som  är en kölfri segelbåt, började med Ingvar Jungblom, en man som älskade sjöliv och att studera fåglar, men var lite besviken över att inte kunna ta sig riktigt nära strandkanten med sin segelbåt. En dag när han diskade en sked gjorde han en upptäckt. När kranvattnet spolade över den konvexa sidan av skeden drogs den in mot strålen, men när strålen spolade över den konkava sidan slogs skeden bort. Efter upptäckten startade han en process som efter tio år resulterade i en väldigt speciell segelbåt, som utnyttjar vattnets hydrodynamiska kraft. På årets båtmässa i Kalmar, 23-25 maj visas underverket.

Det hydrodynamiska kraftspelet innebär att med hjälp av det strömmande vattnet runt skrovet skapas ett tryck mot skrovsidorna. Dessa sidokrafter ger en upprätande funktion och minskar därmed slagsidan. Krafterna ökar ju snabbare båten färdas genom vattnet, alltså ju styvare uppträder båten. Dessutom förstärks slutstyvheten då det övre slaget skär ned i vattnet och den övre delen av deplacementet ökar denna effekt. En följd av detta är att slagsidan är lika liten i stark vind som i lätt vind!

IJ-skrovet är extremt lätt för att vara segelbåtskrov. Detta beror på att skrovets egenskaper tar bort behov av köl, centerbord eller läbord. Det är enbart aktiv skrovform som väger. En följd är givetvis också att båtarna har ett extremt litet djupgående.

Den hydrodynamiska kraften gör också att IJ-skrovet vakar mycket högt i vattnet. Enkelt uttryckt, det flyter uppe på vattnet över vågorna och är utan tendenser att sugas ned eller plöja igenom dessa, viket är fallet med de traditionella skroven. Runt dessa skrov skapas ett undertryck av det strömmande vattnet.

– Än så länge är ett fyrtiotal utställare klara för Kalmar Båtmässa och vi är väldigt nöjda med mixen, berättar Maria Sampson, projektledare för Kalmar Båtmässa. Hos oss ska besökarna både hitta de senaste båttillbehören och kunna uppleva fartfyllda vattenaktiviteter. Blandningen uppskattas av både utställare och besökare och vi vet att flera andra båtmässor har börjat snegla på vårt upplägg.

Några exempel ur årets program:

  • Prova-på-paddling med havskajak.
  • Testa att segla optimistjolle.
  • Se Sjöfartshögskolans två simulatorer.
  • Lär dig mer om sportdykning.
  • Kliv ombord på Kalmars egen medeltidsreplik Aluett.
  • Kliv ombord på Marinbasens Stridsbåt 90H.
  • Upplev tävlingen Triator Citysailing.
  • Upplev Kalmar Surfski Wavechallenge 2014, som är en av fyra deltävlingar i svenska cupen.

Mer information:
Utställare 2014
Programmet dag för dag

Sittbrunnenfilmer