Yrvindmässan

Yrvind och Grahn på mässan

Thomas Grahn och hans vänner skulle segla till Florida, men hade inte en susning om hur man gjorde. Så de tog kontakt med experten Sven Yrvind – som åkte med. På Båtmässan i Göteborg berättar de båda seglarna om resan. Läs även recensionen av boken om resan på Sittbrunnen.

2007 hade den då 20-årige Hunnebostrandskillen Thomas Grahn seglat som längst till Danmark när han och några kompisar bestämde sig för att dra iväg till Florida med en Albin Vega, byggd 1973. De ringde långfärdsseglingarnas nestor Sven Yrvind för att få några matnyttiga tips. Men sedan hoppade en kompis av, och sedan ännu en. Thomas Grahn såg sin dröm spricka när Yrvind, då 68 och i dag 73, erbjöd sig att hänga med.

 

– Det kändes så klart superbra. Bättre hjälp och mentor kan man inte få. Jag har aldrig reflekterat över ålderskillnaden, säger Grahn.
Den på förhand något omaka duon kom iväg i september 2007. Trots att Sven Yrvind helst seglar ensam så är han mycket nöjd med både resan och sällskapet.
– Men det var ju en massa grejer att lösa. Vädret, sönderslitna segel, byråkrater och en halvt pensionerad motor som fungerade 20 procent av tiden. Men trägen vinner och vi var vänner hela tiden. Vi pratar fortfarande flera gånger i veckan, säger han.

 

Thomas Grahn, som i dag jobbar som ortopedingenjör i Lund, är av samma åsikt.
– Det var fantastiskt trevligt. Vi simmade med delfiner och jag fick prata filosofi med en person som levt ett helt liv. Han är verkligen inspirerande. Hans mentorskap gick ut på att jag skulle göra allt själv, så han utsåg mig till kapten innan vi åkte.

Den 1 december 2007 nådde de slutmålet. Sven Yrvind tog flyget hem medan Thomas Grahn vistades i Karibien några månader innan han seglade hem - ensam.

– Jag ville bevisa för mig själv att jag klarade det. Och det gjorde jag.
Både Thomas Grahn och Sven Yrvind kommer att föreläsa på Båtmässan i Göteborg. Dels tillsammans, dels var och en för sig.

För mer information kontakta
Bengt Wallin, mässansvarig för Båtmässan i Göteborg, 031-708 80 91 eller besök www.batmassan.se

Fakta om Sven Yrvind
• Sven (Ragnar) Yrvind, tidigare Lundin, född 22 april 1939 i Göteborg och uppväxt på Brännö.
• Han är en svensk författare, småbåtsbyggare och ensamseglare.
• Han var bland annat den förste svensk som ensam rundade Kap Horn och har tilldelats Royal Cruising Clubs medalj för gott sjömanskap.
• Har skrivit den självbiografiska boken Bris om hur han byggde och seglade med sina båtar Bris I-VI.

 

Sittbrunnenfilmer

Vi använder cookies.
Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.