flytmässa

racing som säljer

Det skvalpade runt bryggorna i dagarna fyra, fram till 5:e september, vid Vasavarvet i Stockholm, liksom det gjort runt de stora öarna på Västkusten strax innan. Det börjar röra sig på båtmarknaden igen. Så nu seglas det för glatta livet för att placera båtarna på prislistorna i de stora regattorna.

Mathias Hellgren har seglat i den nya familjeracern A31 till förstaplats i klassen med importör och skeppare Per Engdahl, i Sandhamn Open, 2:a i Lidingö Runt, Gotland Race Week 3:a och bästa svenska båt, 5:a i Gotland Runts lilla lysklass och 4:a i Watski2star Baltic. Båten är snabb, lys 1.27, men är inte riktigt lika strippad för racing som tidigare Archambaultar; den kan faktiskt fungera som bobåt för familjen, även om den är lite spartansk. För en mille kan den bli din. Här i norden är det ännu så länge bara några norrmän som nappat på det erbjudandet.

För några millar till, typ tre,  kan man bli ägare till en ännu snabbare, ännu mer segerkrönt svensk skönhet. Dock utan vare sig en eller två rattar, som annars pryder nästan alla flytetyg runt bryggorna på mässan. Anna Drougge seglade hem andraplatsen i stora lys runt Gotlland i Respect, och den andra (eller rättare sagt 1:a Aspect 40:an: Perfect) kom femma. I Lidingö Runt blev det andra och en fjärdeplats.

- Vi har också bevisat att man kan få in 4 lådor öl och 32 flaskor vin i stuvutrymmet för livflotten under rorkulten på akterdäck, säger projektledaren Rolf Tannergård i den stora sittbrunnen vid bryggan. Projektledare betyder "han som betalar" säger han.

Med sina 1.40 i lys är det inte bara en snabb båt. Med självlysande bardisk i ruffen (LED-lampor) och hamnens största sittbrunnsbord (det blir dyrt efter tävlingarna när alla kommer hit, säger Rolf), som under gång tjänstgör som akterspegel, så är det också en snyggt designad lyxbåt.

- I höst ska vi slå fartrekord utanför Sandhamn och utmana andra med det. Målet är över 20 knop i snitt en sjömil. Vi har varit upp i 22.

Den extraförstärkta kölen kanske inte klarar sådana påkänningar, men i fem knop har de pangat på, så en man flög över fördäck, drog med sig två mantågsstöttor och skadades allvarligt. Men båten höll.

Tja, går det riktigt illa får man väl köpa en Fred 25, som man kan borda med rullstol. Men jag föredrar nog att kölen knäcks, framför besättningen. Så jag håller mig till min Bavariaköl av gjutjärn. Och den nya 32:ans akterlucka tycker jag verkar besvärlig, så det får bli den smidiga 30:an i fortsättningen också (även om den stora sittbrunnen är frestande på årets modell).

Vill man ha en klassisk båt i ny tappning är ju annars Omega 10 för "bara" en halv miljon också en läckerbit. 

Niklas Krantz

Sittbrunnenfilmer

Vi använder cookies.
Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.