Båtgluttarna

Svensk båtskrovsrevolution!

petestep4

En ny bottenteknik som ska revolutionera båtåkandet. En teknik som gör båtarna snabbare, snålare och bekvämare. På det nya svenska Petestep uppfinnarbolaget har man ett helt nytt koncept.

Det hela började för åtta år sedan i Makedonien. Båtracingföraren Peter Bjersten hade länge irriterat sig på att vanliga skrov ödslar energi genom att skicka spray ut åt sidorna. Energin ska i stället riktas nedåt och bakåt. Det skulle ge bättre effekt på många sätt, tyckte Peter.

 

 

Petestep3

Tillsammans med sin svåger byggde Peter fyra 24-fots båtar som testades. Resultatet visade en betydande minskad bränsleförbrukning. Och när båtarna hade körts några timmar, förstod männen bakom Petestep att de hade något stort på gång. Båtarna blev förutom bränslesnålare, även snabbare, tystare och gav en bekvämare gång i sjön. Lösningen på Peters irritation fanns. I dag är den lösningen patenterad och heter Petestep.

– Under de senaste fyra åren har vi utvecklat Peters skrovform i ett fullskaligt forskningsprojekt där vi utöver skrovtekniken också utvecklat världsledande simulerings- och designverktyg. Petesteps deflektorer gör att den friktionsskapande våta ytan reduceras samtidigt som den ger en ökad lyft- och framåtriktad kraft. De som provat kan intyga om en förfinad känsla i båtarna genom mjukare och tystare gång, säger Håkan Lindström, VD på Petestep AB.

Petestep2

Idag är fyra pilotprojekt igång och under 2016 ska man lansera tekniken till båtindustrin. Visionen är att planande båtar av alla kända märken ska ta del av tekniken för att erbjuda sina kunder bättre gångegenskaper än dagens skrov ger.

– Lösningen är egentligen ganska enkel. Den nya skrovformen riktar vattensprayen neråt och bakåt. Det skapar en extra lyftkraft och minskar den våta ytan. Det ger i sin tur minskad bränsleförbrukning samt en lugnare och behagligare båtkänsla i sjön. Enkelt!, säger Håkan.

Yamarin först ut!

Se den första serieproducerade båten i världen med Petestep®, Yamarin 81DC i monter A37:22 på Allt för Sjön i Älvsjö, som öppnar på lördag.

Läs mer på: www.petestep.com

 

Sittbrunnenfilmer