Strövare till salu

Säljer hela paketet

Nu är Skärgårdsströvaren till salu. Konstruktören och skärgårdsfotografen Sören Colbing orkar inte längre dra lasset och vill ägna sig åt böcker och sina fotografier.

- Jag har så många spännande bok- och filmprojekt på gång så jag hinner inte engagera mig i båtprojektet som jag egentligen skulle vilja. Det är ett båtprogram som är allt mer aktuellt med sin starka miljöprofil. Roligt om någon tar vid och driver det vidare - det är det verkligen värt, säger han till Sittbrunnen.

Det som är till salu är företaget STRÖVAREN AB och det innebär "SKÄRGÅRDSSTRÖVARKONCEPTET" med konstruktioner, varumärke, etc. Det var 2011 som Sören tog fram konceptet och tillverkade den första båten hemma i Nynäshamn. En deplacerande smygare för att ta sig fram med låg bensinförbrukning och kunna gå iland på skär och holmar utan att riskera skador på båten. Underhållsfri och självlänsande. Vi åkte med på en provtur bland öarna innanför Danziger Gatt.

Det blev utställning på Allt för Sjön 2012 med den nya hardtopen på 24 fot. På Kryssredaktören Micke Westin köpte in en kabinversion av 24-fotaren för tidningens tour runt kusterna med en uppiffade Fingal 28:a. Resultatet blev reportageserien På kryss med Fingal.

Men motorbåtsmarknaden hade ju ännu inte hämtat sig från kraschen 2009 och tillverkaren gav upp.

- Vår samarbetspartner i Nynäshamn bestämde sig för att sluta tillverka båtar, berättar Sören. De hade inte tid, eftersom de också hade byggprojekt på gång.

Medan Sören letade efter nya partners och finansieringsmöjligheter utvecklades konceptet. Linjerna har blivit lite slankare med lägre fribord och en ny mindre 20-fotare för eldrift togs fram.

- Vi har några intressenter till den, men vi har ju inte kunnat ge besked om tillverkningen, förklarar Sören.

Han har hittat några seriösa tillverkare, men behöver ha någon som kan dra projektet. Så nu går han ut och erbjuder hela konceptet med ritningar och design till försäljning. Men han tror fortfarande stenhårt på konceptet:

- Elmotorer och utvecklingen när det gäller batterier kommer att göra Skärgårdsströvarna till framtida vinnare tack vare att båtarna är så lättdrivna - de passar perfekt för elmotorer när det gäller räckvidd med mera.

Niklas Krantz

Sittbrunnenfilmer