35 år i riggarnas tjänst

En svensk uppfinning ser till att riggarna står. Anonyma i Sverige men välkända världen över. Wireteknik är det företag som har skapat normerna för valsning av ändstycken på wire. På vilken kontinent man än befinner sig så nog finns Wiretekniks maskiner – och hos de flesta fler än en.

Det började i slutet på 70-talet när Lasse Bergström – B&R; Bergström & Ridder – innovatör och båtkonstruktör frågade Leif Anderson om han inte kunde bygga en lättarbetad maskin för att valsa ändar till riggen på masterna Lasse byggde. Lite nödbedd först, men med lösningen utklurad kom den första maskinen – A200 som klarade upp till 8 mm wire och rod och som fortfarande är storsäljaren.

Wiretekniks princip är ”enkel” – ändstycket dras och driver valsarna och resultatet blir ett rakt ändstycke. Ett nyskapande verktyg som dessutom kunde tas med och göra jobben på plats. Och en enkel och robust konstruktion med ett minimum rörliga delar. Utvecklingen gick sedan fort. Idag har vi maskiner som klarar från 1,6 – 44mm wire och har satt standarden för valsning över hela världen.

Det var inom yachting det började, men idag är verksamhetsområdena många – arkitektur, offshore, vägräcken, scenbyggen, butiksinredning, livlinor och säkerhetsutrustning, bogserlinor på plats för skjutmål, strukturella lättviktskonstruktioner för att inte tala om bombsäkra ytterfasader på utsatta välbesökta byggnader.

Precision och tillförlitlighet är maskinernas styrka och beviset är Lloyds certifikat för teknik och att regelverkets normer baserar sig på Wiretekniks data. Eller uttryckt på engelska; ”World standard of roller swaging”.

Enkelheten och mobiliteteten är Wiretekniks ledstjärnor. Maskinerna fungerar lika bra på fältet som i industriell produktion. Med handpumpen som standard finns alla varianter baserade på användarnas behov.

För första gången visar vi alla våra maskiner i verkligheten samtidigt på METS i Amsterdam den 17 – 19 november, monter 09.101 i den svenska paviljongen.

Möt oss och våra maskiner och få en anekdot till livs…….. Det har blivit många över åren.

Göran Gross
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.


Sittbrunnens bokhandel är öppen

Åland, de 50 bästa hamnarna

Åland, de 50 bästa hamnarna

El, elektronik och nätverk ombord

El, elektronik och nätverk ombord

Stockholms skärgård - de 50 bästa hamnarna

Stockholms skärgård - de 50 bästa hamnarna

Landkrabbans seglarskola

Landkrabbans seglarskola

Kokkonst i kabyssen

Kokkonst i kabyssen

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line