Hej Niklas

Toppen att du testar med siliconfärgen!

Om en månad börjar ju ca 500 ton giftig bottenfärg läcka i havsmiljön. Det skulle kunna undvikas.

Kanske kan detta vara av intresse med tanke på stundande sjösättningar och Åsa Romsons användande av giftiga och olagliga bottenfärger?

oddMvh

/Odd J

 

 


Pressrelease 150422

Giftig bottenfärg kan nu undvikas

folka

Inom en månad sjösätter svenska båtägare sina båtar som de målat med totalt ca 500 ton giftig bottenfärg. Bottenfärg som sedan läcker gift i hav och vatten under hela säsongen. Detta kan snart vara historia när båtägarna byter metod - skippar att måla och i stället kör in båten i en båtbottentvätt. Stockholm är först ut i Sverige med båttvättar i flera viktiga hamnar som Stocksund, Kvarnholmen, Lidingö, Fisksätra/Saltsjöbaden och Vaxholm.

skuru

Båtbottentvätten eller ”borsttvätten” ligger i vattnet och fungerar ungefär som biltvätt. När alger eller havstulpaner börjar växa på skrovet bromsas farten och då är det dags att åka till en borsttvätt och tvätta. Man kan också få ett ”havstulpanslarm” via sms från Skärgårdsstiftelsen. En båt bör tvättas 2-3 gånger per säsong. Efter tvätt märks en tydlig skillnad, manöverförmågan förbättras, bränsleförbrukningen minskar och farten ökar igen. Utan giftläckage i havsmiljön.

”Förutom de stora miljöfördelarna är metoden både billigare och bekvämare eftersom du slipper slipa och måla på våren samt tvätta båtbotten på land efter upptagning på hösten. Vi har fått enormt positiv respons från de som börjat tvätta”, säger Odd Klofsten mångårig skärgårdsvän och VD för BoatWasher.

eka

För säsongen 2015 finns nu borsttvättar på strategiska platser i Stockholms skärgård och totalt kommer tvättarna ha kapacitet att hålla drygt 6 000 båtar rena från beväxning. Stockholm är därmed den stad i världen där det är möjligt att fasa ut de giftiga båtbottenfärgerna en gång för alla. Och antalet båtklubbar som uppmanar sina medlemmar att sluta bottenmåla blir allt fler.

Metoden borsttvätt rekommenderas av; Havs- och vattenmyndigheten, Kommunerna i Stockholms län, Naturskyddsföreningen, Skärgårdsstiftelsen, Sportfiskarna, Svenska Båtunionen m.fl.

För ytterligare info, kontakta:
Odd Klofsten
BoatWasher AB
08 663 32 39
0705 784 124
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
www.boatwasher.se


Sittbrunnens bokhandel är öppen

Skutrigg

Skutrigg

Fritidsskepparen

Fritidsskepparen

Genvägsboken

Genvägsboken

Radarbok med AIS

Radarbok med AIS

Katastrofkurs: Estonias väg mot undergång

Katastrofkurs: Estonias väg mot undergång

Segling från hela världen

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line