Fräschingar för fartbitna Dehler 34 vs X-34

D + X.jpg

Dehler 34 tog X-34 på prestanda när vi testade båtarna. Lägre begagnatpris påverkar också valet.

Vissa båtar balanserar prestanda och utrymmen bättre än andra. Två förträffliga exempel är Dehler 34/SV (Simonis Voogd) och X-34. Dessa två fräschingar testade jag som nya 2007, som begagnade 2014, och nu har jag bedömt dem på nytt för en jämförelse åt alerta båtmäklaren Båtagent.

Dehler 34SV07.jpg

Dehler 34 har utseendet för sig, är en linjesnygg båt med designfirmans speciella skuldra vid sittbrunnen.

 

3 X-34 spinn.jpg

X-34 har tidlösa linjer, seglar med trevligt, tydligt gensvar i styrningen och är lätt att hitta spåret med.

¨

Vilken vinner då duellen mellan Dehler 34 och X-34. Vilken är det bättre valet ifråga om seglingskänsla, finish och värde?

Om man börjar med det intressantaste – prestandan - är Dehler 34 den vassaste. Det säger både SRS, ORCi och vad som framkom under testerna. Samtidigt är emellertid Dehler 34 enligt min mening lite speciell att ratta, du måste vara vaken på styrningen, eftersom styrkänslan är nära neutral.

I jämförelse är X-34 lättare att ratta, feedbacken är förnämlig, du känner direkt hur båten ska styras. Är du en normalbra seglare får du med andra ord mest ut av X-34.

Ifråga om andrahandsvärde verkar X-34 vara det säkraste valet. De exemplar, som sålts, har gått för ca 1,0 – 1,3 MSEK och det är mer än nypriset.

Det motsatta råder för Dehler 34, begagnatpriserna ligger rejält under nypriset. Förklaringen är antagligen förtroendet för märkena. X-Yachts har alltid toppat önskelistan för folk som söker kvalitet och prestanda, medan Dehler har haft och har storproduktion som mål.

Duktiga designfirman Simonis-Voogd ritade 34:an, men vittnade om vilket jobb de hade för att styra upp byggkvaliteten.

Utförandet skiljer, i Dehler 34 får du lite dyster känsla, i X-34 fräschör med ljus, jämn mahogny. Men tyvärr också en hel del synlig plast.

Men som sagt, gå in på www.batagent.se, så får du mer resonemang om dessa två fräschingar alla fakta och kan se vilken som är allra förnuftigaste valet.

 

Sittbrunnenfilmer

Vi använder cookies.
Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.