Warning: Undefined variable $fullImagePath in /storage/content/36/185636/sittbrunnen.se/public_html/plugins/opengraph/content/content.php on line 331 Segling och båtliv. - Flytvästkrav

Flytvästkrav

Livräddare kräver flytvästlag

Enligt svenska livräddningssällskapet så har ovanligt många drunknat i år. Antalet drunknande mellan januari och juni 2011 är 40 personer jämfört med 28 personer under samma period förra året. Livräddningssällskapet tycker nu att en lag om flytväst ombord måste komma snabbt.

Utredningen om en båtlivsstrategi för färre olyckor sköts av Transportstyrelsen på Näringsdepartementets uppdrag.

– När det gäller flytvästen så har vi resonerat kring den men det är inte helt trivialt att bara införa ett krav, säger Erik Eklund till Dagens Eko, SR. Han är samordningsansvarig för båtlivsfrågor inom Transportstyrelsen.utan

 – Att ha flytväst på sig är inte alltid det bästa. I stället har vi tänkt som våra grannländer att det skulle krävas att det finns rätt antal flytvästar och rätt storlek till dem som är ombord, men inget krav att ha den på sig. Och då är frågan om det blir bättre att ha ett krav.

Att Transportstyrelsen inte kommer till skott förbryllar Anders Wernesten på Svenska livräddningssällskapet.

- Man behöver inte vara Einstein för att förstå att flytväst gör nytta. Båtolyckorna har ökat kraftigt, i juni i år har 13 personer dött i olyckor i samband med fritidsbåtar säger han till GP. Man skulle kunna få ner den här typen av dödsolyckor med 80 procent om året om flytvästar fanns på alla båtar, säger han.

Svenska Livräddningssällskapets, SLS, preliminära sammanställning över omkomna genom drunkning visar att 13 personer omkom genom drunkning under juni i år jämfört med 14 personer under juni 2010.

Totalt har 40 personer omkommit i år genom drunkning jämfört med 28 under 2010.

2011       juni     2010
6       fritidsbåt    5
3            bad         5
4         övriga       4
13        totalt        14

När man går in närmare ser man att den återkommande situationen är en eller flera äldre män som är ut i en liten båt och fiskar, ofta i en sjö. Man kan ju undra om det går att tvinga dem att ta på sig flytväst med en lag. Möjligen kan man få dem att ha flytväst med i båten, men det är ju inte självklart att en sån lag skulle rädda några liv.

Transportverket skulle i år ha kommit med ett beslut om att flytvästar måste finnas i alla båtar. Ett krav som idag är lagstiftat i våra grannländer Norge och Finland. Men en svensk lag om rätt antal västar i rätt storlek till varje passagerarna ombord dröjer.

Erik Eklund säger att det inte ens är säkert att det kommer något beslut om krav på flytvästar ombord.

- Uppdraget som vi har från regeringen är att halvera antalet skadade i fritidsbåtstrafiken och att minska antalet döda till 2020. Inte att reglera flytvästskrav. Nu måste vi titta på vad vi kan göra för att få bästa effekt och än så länge vet vi inte om en föreskrift om att flytvästar ska finns ombord är det bästa sättet, säger han.

Själv har jag som princip att det ska finnas flytväst till alla ombord. Ute till havs eller i hårt väder ska den vara på. Likaså om det finns barn ombord. Men om solen skiner och vinden vilar så solar jag hellre kroppen. Och jag vet inte om det skulle göra så stor skillnad med en lag som fiskegubbarna ändå struntar i.

Niklas Krantz


Se också de här artiklarna:

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line